Veilig thuis

Het kan iedereen overkomen: brand in huis. De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken.

Woonkamer

 • Halogeenlampen geven enorm veel warmte af. Hang ze dus niet te dicht op het plafond of bij gordijnen. Die kunnen daardoor in brand vliegen. Nog beter: vervang ze door spaar- of ledlampen.
 • Kaarslicht is sfeervol, maar soms gevaarlijk. Gebruik niet brandbare kaarsenstandaards en brand geen kaarsen dicht bij gordijnen of op tochtige plekken. Zet kaarsen altijd in een stevige kandelaar en plaats waxinelichtjes op een onbrandbare ondergrond.
 • Zet een televisie met een beeldbuis (te herkennen aan een uitstekende achterzijde) uit als u gaat slapen en als u het huis verlaat. Deze televisies trekken stof aan en worden zo warm van binnen dat de stof kan ontbranden. Flatscreens produceren veel minder warmte en trekken minder stof aan. Als uw televisie alleen maar op standby kan is de kans gering dat hierdoor brand ontstaat. 
 • Ga veilig om met stekkerdozen. Gebruik goedgekeurde, niet beschadigde stekkerdozen en verbind deze niet zomaar onderling met elkaar. Teveel stekkerdozen op één groep kunnen voor overbelasting zorgen, met brand als gevolg. 
 • Let op elektrische snoeren. Controleer losse snoeren regelmatig op beschadigingen en leg ze niet onder een tapijt of mat. Rol kabelhaspels altijd helemaal uit voor u ze gebruikt. Opgerolde haspels kunnen oververhit raken en brand veroorzaken.

Schoorsteen

 • Het is verstandig om uw schoorsteen jaarlijks te laten controleren. Laat de schoorsteen vegen door een schoorsteenveger om brand te voorkomen. Zie hiervoor de website van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond: www.aspb.nl.
 • Een schoorsteenbrand herkent u aan het loeiende geluid in het kanaal. Sluit direct de luchttoevoer af met de schoorsteenklep en doof het vuur met zand. Nooit met water, want dit kan een ontploffing veroorzaken! 
 • Bij onweer kan de bliksem via de schoorsteen inslaan en zo door de open haard de woonkamer binnenkomen. Blijf daar bij onweer dus liever bij uit de buurt.

Badkamer

 • Als na een storing de stroom weer is ingeschakeld, kan dat gevaarlijk zijn. Een föhn bijvoorbeeld, die aanstond toen de stroom uitviel, kan door de plotselinge stroomstoot kortsluiting geven. Trek daarom uit voorzorg in huis alle stekkers uit het stopcontact als de stroom uitvalt. Zeker als u weggaat.
 • Vergeet  niet de ventielen van de mechanische ventilatie regelmatig schoon te maken. Ook hier hoopt zich op den duur veel stof op, dat bij kortsluiting kan vlamvatten. 

Zolder

 • De droger staat met stip op één in de lijst van elektrische apparaten die brand veroorzaken. Tijdens het gebruik hoopt zich niet alleen stof op in het pluizenfilter, maar ook in andere delen van het apparaat. Dit stof kan in brand vliegen als het in aanraking komt met het hete verwarmingselement of door kortsluiting. Leeg daarom na elke droogbeurt het pluizenfilter en zuig bij afvoerdrogers de ontluchtingsbuis drie keer per jaar uit met een stofzuiger. Laat de droger eens per vijf jaar grondig reinigen door een specialist.
 • Handig: een 'fireblocker' geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft. Dit kleine apparaatje kunt u eenvoudig zelf monteren aan de binnenkant van uw droger.

Slaapkamer

 • Elektrische dekens kunnen door kortsluiting of oververhitting brand veroorzaken. Gebruik ze daarom op de juiste manier. Haalt u na de zomer de elektrische deken weer uit de kast? Test hem dan even voor gebruik. De bedrading kan beschadigd zijn geraakt en kortsluiting veroorzaken. En als u de deken niet gebruikt, vouw hem dan opgerold op. Bij opvouwen beschadigt mogelijk de bedrading.
 • Als u in slaap valt, kan een brandende sigaret snel brand veroorzaken. Brand door roken in bed is een veel voorkomende oorzaak van een (fatale) woningbrand. Vooral synthetisch beddengoed vat snel vlam.

Keuken

 • Zet na het frituren altijd meteen de pan uit. Oververhitting kan een fikse brand veroorzaken.
 • Vlam in de pan? Draai meteen het vuur uit en dek de pan af met een passende deksel of een blusdeken. Schakel ook onmiddellijk de afzuigkap uit. Blus nooit met water! Dit kan een enorme steekvlam veroorzaken. Laat de pan minstens 15 minuten afkoelen.
 • Bewaar lucifers en aanstekers buiten het bereik van kinderen!

Rookmelders

 • Rookmelders helpen een brand tijdig ontdekken en zijn in ieder huis een must! Als u slaapt dan ruikt u niets, maar u hoort een rookmelder wel. Daarom is een rookmelder, die geluid maakt, zo belangrijk. Het geeft u tijd om te vluchten. Een rookmelder kan uw redding zijn.
 • Hang op iedere verdieping een rookmelder op. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Hang rookmelders in de buurt van de slaapkamers en in de gang of op de overloop.

Sluit de deur!

Uit de praktijkproef op Oefencentrum Crailo in oktober 2016 blijkt dat het sluiten van de binnendeuren ruim twee keer zoveel tijd geeft om te vluchten bij brand. Waar bij open deuren na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer is, is dit bij gesloten deuren meer dan 10 minuten. Kostbare tijd die levens redt.

Ondanks dit belangrijke gegeven blijkt uit recent onderzoek dat nog steeds bij 39% van de Nederlanders de binnendeuren ’s nachts open laat staan. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Dit levert dus extra tijd op om het huis uit te vluchten.

Brandoorzaken

 Waar ontstaat brand in huis? De vier grootste oorzaken van brand:

 • Stoken: veel branden ontstaan als gevolg van stoken, met name in het schoorsteenkanaal. Vaak is een schoorsteenbrand het gevolg van slecht onderhoud of verkeerd stoken.
 • Koken: koken geldt als belangrijke brandoorzaak, waarvan het grootste deel ontstaat in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron of frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat.
 • Elektrisch apparaat: veel branden ontstaan in een elektrisch apparaat. Dit gebeurt het meeste in de wasmachine of -droger.
 • Roken: een brandende sigaret kan veel schade aanrichten. Rook nooit in bed en gebruik veilige asbakken.

Overige brandoorzaken: brandstichting, siervuur, spelen met vuur, klussen.

Sticker doeboeken maart 2017.jpg

Delen