Vluchtrouteaanduiding

Een duidelijk zichtbare en herkenbare vluchtrouteaanduiding is van levensbelang om een gebouw te ontvluchten tijdens een calamiteit.

Normen vluchtrouteaanduiding

Vluchtrouteaanduiding moet voldoen aan de eisen gesteld in de NEN 3011. Deze norm verwijst naar de NEN-EN-ISO-7010. NEN 3011 geeft voorschriften voor veiligheidskleuren en ontwerpprincipes voor het voorkomen van ongevallen, brandbestrijding, informatie over gevaren voor de gezondheid en evacuatie bij noodgevallen.
Noot: daarnaast is er een relatie met artikelen 3.7 en 3.9 van het Arbeidsomstandighedenbesluit.​

Verplicht of niet?

Het Bouwbesluit regelt wanneer een vluchtrouteaanduiding verplicht is. In alle ruimten waardoor een verkeersroute voert (veelal de gangen e.d.) en in ruimten die is bestemd voor meer dan 50 personen, moet vluchtrouteaanduiding aanwezig zijn.

Hoe ziet een vluchtrouteaanduiding eruit?

Vluchtrouteaanduiding kan uitgevoerd worden als sticker of bordje. Het is van belang dat de reguliere verlichting de vluchtrouteaanduiding voldoende aanlicht. Als noodverlichting wettelijk geëist is, moet de vluchtrouteaanduiding ook voldoende aangelicht worden na stroomuitval.

Transparantverlichting

Vluchtrouteaanduiding wordt vaak uitgevoerd als transparant met elektrische (nood)verlichting. Bijkomend voordeel is dat de transparantverlichting voldoende lichtopbrengst heeft om ook een gedeelte van het loopvlak te verlichten zodat aanvullende noodverlichtingsarmaturen niet noodzakelijk zijn.

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box