Vlam in de pan

En daar sta je dan met vlammen die uit de pan opstijgen en al tegen de afzuigkap tikken. Je probeert rustig te blijven en te bedenken wat je ook al weer wel en vooral niet moet doen, terwijl de paniek zich van je meester maakt.

Om maar meteen te beginnen met het belangrijkste: gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Terwijl dat misschien wel je eerste reactie zou zijn. Niet doen dus.

Dek de pan af

Zonder zuurstof geen vuur. Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt, bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.

Laat de pan staan

Ga niet met de pan aan de wandel. Je kunt struikelen, of de brandende vloeistof kan over de rand van de pan klotsen en stevige brandwonden veroorzaken.

Afkoelen

Als de pan is afgedekt en het vuur onder de pan is uitgedraaid, moet de pan helemaal afkoelen voordat je de deksel er weer af kunt halen. Doe je dit te vroeg en is het vet nog heet, dan kan er door de toestroom van zuurstof opnieuw een vlam ontsteken.

Vlam in pan: blijf rustig

 • Blijf rustig
 • Draai de warmtebron uit
 • Dek de pan af
 • Zet de afzuigkap uit
 • Laat de pan afgedekt tot deze is afgekoeld

Blusdeken: niet doen

Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan!

Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.

Blussen: beter niet

Door de waterdeeltjes in brandblus schuim kan er, net als bij water, stoom ontstaan. Brandblussers klasse F zijn bedoeld om frituurbranden te blussen maar zijn vaak alleen in professionele keukens aanwezig. Deze blussers bevatten middelen die mengen met het vet en hier een onbrandbare substantie van maken.
 • Waarom slaat de vlam in de pan?

  Vlam in de pan ontstaat doordat hete (kokende) olie of boter overkookt, met de vlam onder de pan in contact komt en in brand vliegt. Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt. Dat geldt niet alleen voor een frituur, maar voor elke pan waar olie in verhit wordt. Ook een koekenpan.

 • Voorkomen van een vlam in de pan

  Gebruik een elektrische frituurpan met thermostaat. Zo’n pan is beveiligd tegen oververhitting en voorkomt dat de olie uit zichzelf ontbrandt. Giet niet te veel vet in een pan om de kans op overkoken te verkleinen en gebruik tot slot altijd schoon vet.

  Houd een (passende) deksel van de frituurpan in de buurt. Mocht de vlam in de pan slaan, dan kun je deze direct doven door het deksel op de pan te leggen. Let er op dat je daarnaast in het algemeen gewoon voorzichtig om gaan met een pan met vet.

 • Waarom je geen water moet gebruiken

  Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel. Kijk maar eens naar de filmpjes die hiervan gemaakt zijn. Dit wil je niet meemaken.

Bekijk het maar

Water in brandend vet
Vlam in de pan? Geen water, gebruik een deksel!
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box