Het juiste blusmiddel is van levensbelang

Er zijn verschillende soorten brandblussers. Welke je nodig hebt hangt van het soort brand af. Kies voor een brandblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kilo, want hiermee kun je een serieuze bluspoging doen. De 1 liter of 1 kilo blussers zijn namelijk zo leeg. Alle blussers moeten eens per twee jaar gekeurd en onderhouden worden. Voor bedrijven en instellingen is dat een eis vanuit het Bouwbesluit. Maar het is voor iedereen goed om de blussers te laten keuren en onderhouden ook al is het niet verplicht vanuit de wetgeving.

Soorten blusmiddel

  • Sproeischuimblussers

    (Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.

  • Kooldioxideblusser

    Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan. Houd het blusapparaat altijd aan het handvat vast. Het uiteinde van de koker wordt namelijk zeer koud (-80 graden Celsius), wat ‘koude’ (brand)wonden kan veroorzaken. Pas wel op voor verstikkingsgevaar, met name in een kleine ruimte, omdat de CO2 de zuurstof verdrijft.

  • Poederblusser

    Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto’s, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis.

    Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen. Poederblussers zijn relatief goedkoop. Er kleven wel een aantal nadelen aan poederblussers:

    • Het poeder in de blusser kan gaan klonteren. Dit is te voorkomen door de blusser af en toe om te keren.
    • Het poeder kan veel schade aanrichten aan elektronische apparatuur. Poeder is een soort zout en tast daardoor (ongelakte) metalen sterk aan. Daarnaast tast poeder de elektronica aan, met mogelijk kortsluiting tot gevolg.
    • Het poeder is moeilijk op te ruimen. Gebruik hiervoor een industriële stofzuiger en nooit water.
  • Blusdekens

    Blusdekens zijn uitstekend geschikt voor het blussen van een brandje ter grootte van ongeveer een voetbal of voor het doven van de vlammen als de kleding van iemand vlam heeft gevat. Een blusdeken is niet geschikt voor het blussen van een vlam in de pan.

  • Water

    Water is in veel gevallen de eerste logische gedachte bij het blussen van een brand. Toch is het in sommige gevallen absoluut niet verstandig om water te gebruiken. Bij brandende olie of vet (vlam in de pan) doof je de vlammen door de deksel op de pan te schuiven. Bij brand veroorzaakt door een elektrisch apparaat, is het beter om een brandblusser te gebruiken.

Zelf blussen?

Een beginnende brand in je woning kun je vaak zelf blussen. Doe dit alleen als je zonder gevaar kunt wegkomen. Hanteer deze blusregels:

  • Nader de brandhaard zo dicht mogelijk
  • Spuit met korte stoten

Blusdeken: niet doen

Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan!

Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.

Onderhoud van brandblussers

Over het algemeen kun je stellen dat een brandblusser iedere 10 jaar gereviseerd moet worden. Maar het is verstandig om je brandblusser vaker te laten controleren: eens per 2 jaar, maar minimaal om de 5 jaar. Na 20 jaar heeft een brandblusser zijn beste tijd gehad en moet je hem in zijn geheel vervangen*.

Heb je de brandblusser een keer gebruikt? Zorg er dan voor dat je hem opnieuw laat vullen of vervangt. Dan weet je zeker dat jij bij een eventueel volgend beginnend brandje niet met lege handen staat.
Er zijn verschillende bedrijven die jou hier uitgebreid over kunnen adviseren en vrijblijvende offertes sturen. Meer informatie over deze bedrijven, onderhoudsschema’s en certificaten vind je op de website van het CCV.
* Oude blussers moeten als chemisch afval afgevoerd worden.

Uit het Polygoon journaal 1977: Brandblusser gebruiken: hoe doe je dat?

 

Vlam in de pan? Deksel erop!

Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet (vlam in de pan), of als de brand veroorzaakt is door een elektrisch apparaat. Bij een vlam in de pan doof je de vlammen door de deksel op de pan te schuiven. Bij brand veroorzaakt door een elektrisch apparaat, is het beter om een brandblusser te gebruiken.

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box