Voor ouderen

Waarom ouderen een risicogroep vormen

Een beginnende brand wordt door een ouder persoon mogelijk minder snel opgemerkt vanwege gehoor-, zicht- en reukverlies. Ouderen nemen minder snel hitte waar, door een afgenomen gevoeligheid voor pijn. Ook door een afname in coördinatievermogen, balans, inschattingsvermogen en afgenomen snelheid van bewegen kunnen er eerder ongevallen ontstaan.

Onderhoud van de woning

De staat van de woning zorgt mogelijk voor risico’s op brand. Het kan voorkomen dat de woning niet goed is onderhouden, bijvoorbeeld door een verminderde lichamelijke conditie van de bewoners. Verouderde elektrische bedrading en apparatuur, een ophoping van spullen, de neiging om spullen te dicht bij een vuurbron te plaatsen en snel ontvlammende kleding zijn grote risico’s.

Brandveiligheid

Er zijn verschillende manieren om de brandveiligheid in huis van mensen die verminderd zelfredzaam zijn te vergroten:

  • Zorg dat de rookmelder goed hoorbaar is. Voor slechthorenden is er een versterker beschikbaar. Daarnaast kun je een trilplaat, die je onder het bank- of hoofdkussen kunt plaatsen, en een lichtflitser aanschaffen om te alarmeren bij rook.
  • Een rookmelder met een gesproken alarm zorgt ervoor dat ouderen beter weten wat ze moeten doen. Sommige mensen weten soms niet meer wat ze moeten doen bij het horen van de piep. In veel gevallen worden gesproken alarmen vergoed door de zorgverzekeraar.
  • Je kunt een rookmelder aanschaffen die de buren waarschuwt. Zij kunnen dan helpen met vluchten en hulpinstanties informeren. Draadloos gekoppelde rookmelders geven een alarmsignaal af, wanneer één melder een beginnende brand detecteert.
  • Er zijn oplossingen op de markt waarmee de brandveiligheid in een woning te verbeteren is. Een voorbeeld is een woningsprinkler (sprinklerinstallatie). Deze sproeit water langs het plafond en de wanden als de temperatuur als gevolg van brand stijgt. Ook zijn er mobiele watermistsprinklers te koop. Hiermee vertraag je de uitbreiding van brand en win je kostbare tijd om het huis waar brand is te verlaten.
Brand bij ouderen in huis

Brandveiligheid, samen onze zorg

Ben je ouder of minder mobiel? Dan ben je kwetsbaarder als er brand uitbreekt.

Scootmobielen

Tips voor een brandveilig gebruik
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box