Doe de deur dicht

Het sluiten van je binnendeuren als je gaat slapen kan je leven redden. Als er brand uitbreekt heb je dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.

Waarom redt een gesloten deur levens?

Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Juist senioren zijn heel kwetsbaar bij brand, omdat ze minder mobiel zijn. Daarom is elke minuut extra vluchttijd voor hen, maar uiteraard ook voor andere leeftijdsgroepen, zo belangrijk. Er zijn veel praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren.

Zorg dat je de rookmelder hoort!

“Om hun rookmelder te kunnen horen, laten mensen de tussendeuren vaak openstaan’’, vertelt René Hagen, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie. “Daarom is de hoorbaarheid van rookmelders één van onze speerpunten.’’ Want het is van het grootste belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook goed hoorbaar zijn. Ook bij gesloten deuren. Als je slaapt, ruik je geen rook, maar hoor je het luide alarm van een rookmelder namelijk wel. Plaats rookmelders dus niet alleen in de verkeersruimten zoals de hal, maar vooral ook in de ruimten waar brand kan ontstaan zoals op de slaapkamers. Dus: sluit binnendeuren als je gaat slapen en zorg dat je een rookmelder kunt horen.

Hé, doe de deur dicht

Sluit binnendeuren en zorg dat je rookmelders altijd kunt horen. Meer weten?
Kijk op www.verkleindekansopbrand.nl

Doe de deur dicht!

Bekijk dit spectaculaire experiment om het effect van een gesloten deur te zien
Rook in huis bij een brand
Hé, doe de deur dicht!
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box