Waarschuwings- en alarmeringssysteem

De eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien traditioneel de sirenes (ook wel luchtalarm genoemd) in Nederland. Ze worden dan getest en klinken door het hele land. Het geluid moet overal hoorbaar zijn. Toch zal je gemerkt hebben dat de totaal 4278 sirenes niet altijd precies om 12.00 uur afgaan. De sirenes worden handmatig (op een computerscherm) geactiveerd door een medewerker op de 112 centrale in de regio. Je kunt je klok er daarom niet op gelijkzetten.

Een incident, ongeluk of dreiging komt meestal onverwachts en daarom blijft het handwerk om de sirenes te laten loeien. Daarom is ook de test op elke eerste maandag van de maand handwerk. Via de computer worden de locaties waar de sirene te horen moet zijn, geselecteerd door de centralist op de meldkamer. Om 12.00 uur wordt er op de knop op het computerscherm geklikt en klinken overal de sirenes. Natuurlijk is het een sport om precies om 12.00 uur op de knop te klikken, maar dat lukt niet altijd.

Als je binnen in een gebouw was, is het mogelijk dat je de sirene niet of niet goed hoort. Binnen kan het geluid beïnvloed worden door omgevingsgeluiden of geïsoleerde ramen, waardoor de de sirenes minder goed hoorbaar zijn. De sirenes zijn bedoeld om mensen die buiten zijn te waarschuwen om naar binnen te gaan. De sirenes zijn de enige manier om te waarschuwen, maar alarmeren we bij dreiging ook via sociale media, televisiezenders, websites en NL-Alert.

Wat als de sirene niet gaat

Hoor je de sirene bij jou in de buurt tijdens de maandelijkse test niet? Meld dit via het formulier onder aan deze pagina.

Hoe werkt de sirene?
Mike en Martijn laten horen hoe de sirene klinkt
Sirenetest bij de VRU: hoe en waarom

Wat doe je als écht de sirene gaat?

 • Als je buiten bent

  • Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw in en sluit ramen, deuren en zet (mechanische) ventilatie uit.
  • Zit je in de auto, parkeer deze dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kun je nergens naar binnen: zet de auto stil, de ventilatie uit en blijf rustig zitten.
  • Stem de radio af op de regionale omroep, kijk op de website van de Veiligheidsregio of volg Twitter
 • Als je binnen bent

  • Sluit zo snel mogelijk de ramen en deuren en zet de (mechanische) ventilatie uit van het gebouw waar je je bevindt.
  • Stem de radio af op de regionale omroep, kijk op website van de Veiligheidsregio of volg Twitter
 • Wanneer is het veilig?

  • Als de overheid op de regionale omroep, NL Alert of de website van de Veiligheidsregio aangeeft dat de situatie weer veilig is.
  • Het is dus nog niet veilig als de sirenes ophouden met loeien!
  • Houd er rekening mee dat de situatie lang kan duren. Zorg daarom voor een noodpakket.

  Op denkvooruit.nl vind je ook informatie over dit onderwerp.

Sirene: Wat moet je doen als de sirene gaat?

 • Ga zo snel mogelijk naar binnen
 • Sluit ramen en deuren
 • Zet radio of tv aan
 • Stem af op de regionale omroep

Melding sirene niet gehoord

"(Verplicht)" geeft vereiste velden aan

Iedere 1e maandag van de maand om 12.00 uur worden in Nederland de sirenes getest. Heb je de test van de sirene niet gehoord? Lees dan hieronder zorgvuldig verder.

Als je in een gebouw was, is het mogelijk dat je de sirene niet of niet goed hoort. Binnen kan het geluid beïnvloed worden door bijvoorbeeld omgevingsgeluiden of vanwege geïsoleerde ramen. Hierdoor kunnen zijn de sirenes minder goed hoorbaar zijn. De sirenes zijn bedoeld om mensen die buiten zijn te waarschuwen om naar binnen te gaan.

Wil je alsnog een melding doen, vul dan je gegevens in. Er zijn meerdere sirenes in een woonplaats. Het is dus belangrijk dat postcode, straat en huisnummer zorgvuldig worden ingevuld. Dan we weten om welke sirene het gaat. Jouw melding wordt naar de veiligheidsregio doorgeleid voor afhandeling.

De gegevens die je met dit formulier naar ons stuurt worden niet opgeslagen en niet bewaard in een database.
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box