Jeugdbrandweer

Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan kun je bij de Jeugdbrandweer. Je krijgt les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft en je kunt meedoen aan wedstrijden. Het is niet alleen leerzaam maar vooral ook leuk en gezellig!

 

Er bestaan zo’n 156 jeugdkorpsen verdeeld over het hele land. Tijdens de oefenavonden, die door echte brandweermannen en -vrouwen van het brandweerkorps worden georganiseerd, leer je veel over het brandweervak. Bijvoorbeeld hoe brand ontstaat en hoe je een brand blust. Maar de brandweer doet meer dan alleen blussen. Zo leer je bijvoorbeeld ook hulpverlening en de organisatie van de brandweer. En je mag zelf aan de slag met EHBO, de brandveiligheid in en om je eigen huis en hoe je anderen tips kunt geven over brandveiligheid. Ook wordt de jeugdbrandweer bij sommige korpsen ingezet bij open dagen, demonstraties of bij bijvoorbeeld oefeningen.

  • Wedstrijden

    Voor veel teams bij de jeugdbrandweer smaken de oefenavonden naar meer. Ze doen mee aan wedstrijden en toetsen waarbij je het beste korps van Nederland kunt worden. Deze wedstrijden kennen verschillende rondes: de kwalificatie wedstrijden, halve finale en finale. Uit de finale komt de landskampioen van het jaar. De Stichting Jeugdbrandweer Nederland organiseert de landelijke activiteiten. Naast Jeugdbrandweer Nederland organiseren jeugdkorpsen onderling ook wedstrijden om extra te oefenen voor de wedstrijden.

    Junioren en aspirant

    Er zijn verschillende categorieën van wedstrijden. Tussen de 12 en 15 jaar kun je meedoen met de junioren en kun je meedoen aan de categorie lage druk. Daarna ben je aspirant tot je 18 jaar bent. De aspiranten kunnen kiezen uit lage druk en hoge druk. Bij lage druk blussen de ploegen een brand vanaf een brandkraan door middel van het aflegsysteem met verdeelstuk. Bij hoge druk gaat de groep een brand blussen met water direct vanuit de brandweerwagen.

  • Na de jeugdbrandweer

    Eén van de doelstellingen van de jeugdbrandweer is natuurlijk om jeugdleden warm te maken voor de vrijwillige of beroepsbrandweer. En dat gaat als de brandweer! 😉 Bijna dertig procent van alle brandweermensen is begonnen bij de jeugdbrandweer.

Kom eens kijken!

Wil je komen kijken bij een wedstrijd? Je bent van harte welkom. Vlak voor het seizoen komt het wedstrijdboekje uit. Hierin kun je informatie vinden over de wedstrijddagen. Wil je meer weten over de wedstrijddagen of de Jeugdbrandweer in het algemeen? Kijk dan op www.jeugdbrandweer.nl.

Wil jij bij de jeugdbrandweer? Kijk ook op de site van jouw regio voor meer informatie.

"Bij de Jeugdbrandweer is het altijd gezellig met mijn collega’s en leiders ." Remy
50 jaar jeugdbrandweer
Kom jij bij de jeugdbrandweer?
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box