Laat je huisnummer zien

Spoed, alarm, 112. De brandweer is gealarmeerd en onderweg, maar kunnen we jouw huis in noodgevallen vinden? Is je huisnummer ook in het donker goed zichtbaar en leesbaar vanaf de openbare weg? De brandweer kan soms maar moeilijk het huisnummer vinden en daardoor verliezen we kostbare tijd. Het komt voor dat huisnummers niet leesbaar zijn of overwoekerd zijn door klimplanten.

Zorg ervoor dat je huisnummer zichtbaar en leesbaar is, ook in het donker. Als elke seconde telt, weet de hulpdienst je woning snel te vinden.
Hoe weet je of je huisnummer goed zichtbaar is? Heel simpel: voer thuis zelf even een check uit. Kijk van een afstand of je eigen huisnummer duidelijk zichtbaar is. Zo niet, pas het dan aan!

Zorg ervoor dat je huisnummer ook ’s nachts goed zichtbaar is, vanuit een rijdende auto liefst met 50 km per uur. Je kan zelf iets maken, maar kan ook een reflecterend huisnummerbordje bestellen die dag en nacht goed te zien is, zowel van links of rechts komend . Het bordje kan aan een hek, muur of paaltje bevestigd worden.

Huisnummer verplicht

Veel mensen weten het niet maar iedereen in Nederland is verplicht er voor te zorgen dat het huisnummer vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar is. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen, onderhouden en goed zichtbaar houden van je huisnummer.

Volgens wettelijke richtlijnen moet een huisnummerplaatje de minimale afmetingen van 12 x 12 cm hebben. De cijfers dienen minimaal 88 mm hoog bij 60 mm breed te zijn. Verder moet het huisnummer(plaatje) een kleur hebben, die afwijkt van de ondergrond waarop het bevestigd is. Het plaatje kan het beste hangen op 1.75 tot 2.50 meter hoogte. Natuurlijk is het makkelijk als je huisnummer ook verlicht is.

"Voor ons zijn de witte bordjes met donkere cijfers het beste leesbaar in de nacht. Ook witte cijfers op een donkere achtergrond zijn prima."
Verwarring met huisnummers
Help ons om snel bij je te zijn
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box