Brand, dat wil iedereen voorkomen. Als brandweer willen we samen met burgers, instellingen en bedrijven bewust(er) bezig zijn met de risico’s op brand en elkaar helpen bij het brandveiliger maken van onze leefomgeving. Bij brandpreventie gaat het om concrete maatregelen om brand te voorkomen en de gevolgen van brand zoveel mogelijk te beperken.
Brand overkomt mij niet. Denk je. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Gelukkig kun je zelf veel doen om je huis brandveiliger te maken:
Helaas zitten ongelukken vaak in een klein hoekje. Bijvoorbeeld tijdens het barbecueën, een vuurtje stoken of bij het gebruik van gas of elektriciteit. Voordat je het weet, heb je er zelf mee te maken. Met de tips kun je zelf zorgen voor brandveiligheid rondom je huis:
Lekker genieten in je vrije tijd. Maar ook dan is het goed om te beseffen dat er tijdens het kamperen, het wandelen of op de boot brand kan ontstaan. Met deze tips verklein je de kans op brand:
December feestmaand; gezelligheid troef. Maar ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, incidenten met houtkachels, schoorsteenbranden enzovoort. Sta daarom ook even stil bij de risico’s op brand. Hieronder enkele tips voor brandveiligheid in de wintermaanden:
Jaarlijks gebeuren er vele duizenden ongelukken tijdens het klussen. Een goede voorbereiding is daarom essentieel. De volgende tips helpen hierbij:
Naast de brandveiligheidstips die voor iedereen gelden zijn er ook tips specifiek voor bedrijven en instellingen: