Traineeship omgevingsveiligheid

Ben jij klaar voor een grote eerste stap in jouw loopbaan?

Ben jij klaar voor een grote eerste stap in jouw loopbaan? Stel je eens voor: jij hebt je opleiding recent afgerond en start in september 2024 direct met een tof traineeprogramma bij een veiligheidsregio. Een organisatie waar veiligheid centraal staat.

Jij maakt het verschil en levert een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Jij zorgt voor de veiligheid van inwoners. Jij denkt om het milieu en beperkt de risico’s van gevaarlijke stoffen. Jij bent dé specialist in industriële of ruimtelijke veiligheid van de toekomst.
Klinkt als muziek in de oren? Meld je aan voor het unieke tweejarige traineeship omgevingsveiligheid.

Bezoek de pagina Aanmelden

Wat ga je doen?

Je wordt ondergedompeld in de wereld van een veiligheidsregio. Het traineeship omgevingsveiligheid is een echte ‘all in ervaring’ en richt zich zowel op ruimtelijke als industriële veiligheid. Hierbij gaat het onder andere over advisering, vergunningverlening en toezicht.

Tijdens het tweejarige traineeship ga je voor ongeveer de helft van je tijd aan de slag met de inhoud. Het andere deel van je tijd werk je actief samen met de andere trainees aan je persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van een netwerk. Je volgt lessen aan het kennisinstituut van de veiligheidsregio’s: het NIPV.

Wat betekent dit concreet?

Je doet een hoop kennis op tijdens het traineeship en brengt dit direct in de praktijk. Je gaat aan de slag met het adviseren over (brand)veiligheid en vergunningen voor bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken.

Ook de ontwikkelingen van woonwijken die klimaatneutraal gebouwd worden of controles op de naleving van de (brand)veiligheidsregels bij bedrijven vallen binnen jouw takenpakket. Je stimuleert ondernemers tot het nemen van maatregelen die direct bijdragen aan de veiligheid van de omgeving. Ook geef je advies aan collega’s die incidenten bestrijden. Je draagt actief bij aan de informatievoorziening voor veilig repressief optreden.

Alleen praten is niet altijd genoeg. Het controleren van het nakomen van afspraken hoort ook bij jouw werk, net als handhaven als de situatie hierom vraagt. Een baan die nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Jij draagt bij aan een duurzame en veilige samenleving.

Programma

Het tweejarige traineeship start in september 2024 en is opgedeeld in vier perioden van een half jaar. Voorafgaand word je in overleg ingedeeld bij één van de deelnemende veiligheidsregio’s.

De deelnemende veiligheidsregio’s zijn: Amsterdam-Amstelland, Brabant-Noord, IJsselland, Midden- en West-Brabant, Noord-Holland Noord, Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg. Je hebt gedurende het traineeship intensief contact met de trainees uit de andere regio’s.


Let op: de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is inmiddels voorzien. Deze kun je dus niet meer kiezen.


In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende afdelingen binnen een veiligheidsregio en leggen we een inhoudelijke brede basis van kennis over brandveiligheid en omgevingsveiligheid. Ook ga je vanaf het begin aan de slag met inhoudelijke taken op je werkplek. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Verdieping

Tussen het eerste en tweede jaar maak je een keuze voor verdieping in één richting: ruimtelijke veiligheid of industriële veiligheid. Aan het eind van het traineeship ligt een loopbaan als specialist binnen een veiligheidsregio binnen handbereik!

Voor wie?

Gaat jouw hart sneller kloppen bij termen als crisismanagement, ruimtelijke ordening, (fysieke) veiligheid, procesindustrie en chemie? Dat is een goed teken! Het traineeship is geschikt voor jong talent dat zich wil ontwikkelen in het vakgebied van omgevingsveiligheid.

Naast je enthousiasme en nieuwsgierigheid breng je mee:

 • Een afgeronde (technische) HBO of WO studie met bij voorkeur geen of weinig werkervaring;
 • Maatschappelijke betrokkenheid;
 • Een goede beheersing van de Nederlandse taal​;
 • Daadkracht, overtuigingskracht, omgevingsbewustzijn en een goed communicatief vermogen;
 • Interesse om bij een organisatie te werken waar hulpverlening in het DNA zit.

Bezoek de pagina Aanmelden

Aanbod

Het worden twee hele leerzame, leuke en waardevolle jaren! Met natuurlijk goede arbeidsvoorwaarden.

Wij bieden jou:

 • Een uniek opleidingsprogramma wat jou waardevol maakt op de arbeidsmarkt met de intentie op een vaste baan na afronding;
 • Een maatschappelijk relevante functie;
 • Flinke ontwikkeling in vaardigheden, kennis en persoonlijke ontwikkeling;
 • Het opbouwen van een netwerk binnen de veiligheidsregio en haar partners;
 • Een dynamische werk- en leeromgeving in de wereld van veiligheid;
 • Intensieve samenwerking met andere trainees uit het hele land.


Natuurlijk hebben we ook goede arbeidsvoorwaarden:

 • Een contract van 2 jaar voor 32-36 uur bij een van de deelnemende veiligheidsregio’s.
 • Een mooi salaris tussen de € 3.049,- en € 3.492,- bruto op basis van een 36-urige werkweek. Inschaling is afhankelijk van de opleiding en ervaring die je meebrengt
 • Aanvullend op je salaris ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 18,63% van je bruto jaarsalaris. Je beheert dit budget zelf en je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit (of een deel hiervan) te laten uitbetalen of er extra vakantie-uren van te kopen.


Na het afronden van het traineeship is er in veel veiligheidsregio’s ruimte om naast je reguliere baan een piketfunctie te vervullen. Je wordt dan actief ingezet als bijvoorbeeld officier van dienst, informatiemanager of adviseur gevaarlijke stoffen.

Bezoek de pagina Aanmelden

Aanmelden

Enthousiast geworden? Laat het ons weten! Solliciteer direct via onderstaand sollicitatieformulier.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Sollicitatie Traineeship omgevingsveiligheid

Naam(Vereist)
Bij welke regio wil je het traineeship doen?
Let op: de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is inmiddels voorzien. Deze kun je dus niet meer kiezen.
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 15 MB, Max. aantal bestanden: 2.
  Mijn gegevens worden alleen gebruikt voor sollicitatiedoeleinden en mogen tot 3 maanden na afronding van de sollicitatie bewaard blijven.(Vereist)

  Q&A

  • Wat is omgevingsveiligheid?

   Omgevingsveiligheid gaat over het beperken van risico’s bij de opslag, productie en het gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen. Omgevingsveiligheid kent twee richtingen: ruimtelijke veiligheid en industriële veiligheid. Bij ruimtelijke veiligheid ligt de focus op de omgeving industriële veiligheid gaat het primair om de veiligheidsmaatregelen van risicovolle activiteit in de industrie.

   Was deze informatie nuttig?
  • Wat doet een veiligheidsregio?

   Een veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied. Een goede samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, overheden, bedrijven en burgers is daarbij belangrijk. Hoofdtaken van de veiligheidsregio zijn het voorkomen en bestrijden van branden, het voorbereiden op risico’s, rampen en crises en de coördinatie, beheersing en bestrijding van rampen en crises. Nederland kent 25 veiligheidsregio´s.

   Was deze informatie nuttig?
  • Welke regio’s doen mee aan het traineeship?

   • Amsterdam-Amstelland
   • Brabant-Noord
   • IJsselland
   • Limburg-Zuid
   • Midden- en West-Brabant
   • Noord-Holland Noord
   • Rotterdam-Rijnmond
   • Utrecht
   • Zeeland
   • Zuid-Holland Zuid
   Was deze informatie nuttig?
  • Hoe lang duurt het traineeship omgevingsveiligheid?

   Het traineeship duurt 2 jaar. Tijdens deze 2 jaar word je klaargestoomd tot beginnend specialist industriële veiligheid of ruimtelijke veiligheid.

   Was deze informatie nuttig?
  • Welke opleiding moet ik afgerond hebben om deel te kunnen nemen?

   Je moet minimaal een HBO opleiding afgerond hebben om deel te kunnen nemen aan het traineeship. De richting van je opleiding is voor ons iets minder relevant. We zoeken vooral mensen met de juiste motivatie, maar de beste aansluiting vind je met een technische of veiligheid gerelateerde opleiding.

   Was deze informatie nuttig?
  • Heb ik werkervaring nodig?

   Nee, je bent welkom zonder werkervaring. Bij voorkeur heb je recent jouw opleiding afgerond en nog geen of weinig werkervaring.

   Was deze informatie nuttig?
  • Kan ik het traineeship combineren met mijn andere (bij)baan?

   Voor dit traineeship moet je 32 tot 36 uur per week beschikbaar zijn. Het is een intensief traject, waarbij je ontzettend veel gaat leren. Je krijgt ook gewoon salaris. Een (bij)baan ernaast wordt sterk afgeraden.

   Was deze informatie nuttig?
  • Kan ik zelf kiezen in welke regio ik het traineeship volg?

   Ja en nee. Het traineeship vindt bij meerdere veiligheidsregio’s plaats. Je mag zeker je voorkeur aangeven bij welke regio je het liefst wil werken. We kunnen echter niet garanderen dat je ook daadwerkelijk bij die regio geplaatst wordt. Uiteraard houden wij rekening met persoonlijke voorkeuren en reistijd.

   Was deze informatie nuttig?
  • Heb ik baangarantie na het traineeship?

   Een baangarantie kunnen we niet geven, een baanintentie wel. We zien bij de deelnemende veiligheidsregio’s meer dan voldoende baankansen na afloop van het traineeship. Je krijgt in 2 jaar een unieke opleiding, die jou interessant maakt als werknemer voor zowel de veiligheidsregio als voor partners. Mocht het in je eigen veiligheidsregio niet klikken of wil je liever verder? Dan zijn er met jouw opgedane kennis mooie nieuwe kansen.

   Was deze informatie nuttig?
  • Waar kan ik terecht met vragen?

   Voor vragen kun je contact opnemen met de projectcoördinator via traineeshipov@vr-rr.nl.

   Was deze informatie nuttig?
  Stel een vraag
  Sluit stel een vraag box