Zo helpt de brandweer jou op het water

Als schipper of kapitein heb jij veiligheid hoog in het vaandel staan. Bij een incident schakel je snel de hulpdiensten in en voer je belangrijke en soms zelfs levensreddende handelingen uit. Ook als de brandweer is gearriveerd, blijft jouw kennis en inzet belangrijk. Dit is de taakverdeling.

Jouw werk

Je bent als schipper verantwoordelijk voor de veiligheid van de opvarenden en voor de hulpverlening bij brand en ongevallen. Die rol neem je serieus: je kent de procedures voor de verschillende soorten incidenten op je duimpje en hebt allerlei middelen aan boord die kunnen helpen bij het bestrijden van het incident. Denk bijvoorbeeld aan brandblussers, blusgasinstallaties, sprinklerinstallaties, dekwasleidingen, pompen en hulpboten.

Als er een incident is, weet jij dus wat je moet doen. Je alarmeert de hulpdiensten en verleent als bhv’er de eerste hulp. Je begint met brandbestrijding als dat veilig kan en nodig is, start met de procedure voor een man-over-boordsituatie of — als je op een tanker vaart — doet metingen met de zuurstofmeter, explosiemeter of H2S-meter.

Ons werk

Nadat jij 112 hebt gebeld zijn wij snel ter plaatse. Omdat jij je schip als geen ander kent en waarschijnlijk goed weet wat er is gebeurd, werken wij graag nauw met je samen. Zo maken we slim gebruik van elkaars kennis, vaardigheden, materialen en middelen.

Zodra we arriveren zoeken we jou op en bespreken we de situatie, zodat we heel precies weten en begrijpen wat er aan de hand is. Je hebt dan waarschijnlijk al verschillende processen opgestart om de schade te beperken.

We overleggen over hoe we de brand het beste kunnen bestrijden en hoe, met wie en waar we gaan verkennen. We bespreken waar en wat we moeten meten en hoe we eventuele gewonden het beste kunnen evacueren. Samen bekijken we welke middelen en materialen we gaan inzetten.

Jouw kennis over het schip en het incident is voor ons heel belangrijk. Als er geen schipper of bhv’er aanspreekbaar is, gaan wij uiteraard snel zelf aan de slag.

Samenwerking

Nederland is een waterrijk land. Er gebeuren dan ook regelmatig ongelukken in en op het water waarvoor wij als brandweer in actie moeten komen. We werken daarbij nauw samen met verschillende andere waterhulpdiensten. Bijvoorbeeld met de politie, KNRM, reddingsbrigade, Rijkswaterstaat en bergings- en havenbedrijven.

Noodsituatie op het water?

Eerst 112, dan de verkeerspost

Is er brand aan boord? Heb je met spoed hulp nodig op jouw schip? Was er een aanvaring? Of is er iemand in acuut levensgevaar? Bel dan altijd eerst 112 en direct daarna de verkeerspost. Daar red je levens mee

Waarom eerst 112?

Direct 112 bellen in een noodsituatie is belangrijk omdat hulpverlening dan sneller op gang komt. Je vertelt aan de meldkamer heel precies wat er aan de hand is, waar je bent en wat voor hulp er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer en/of ambulance. De alarmcentrale verbindt je door met degene die jou kan helpen. Eventuele gevoelige details van de situatie blijven privé.

Vaar je op groot water en heb je geen mobiel bereik? Alarmeer dan met de rode knop op je DCS-marifoon het Kustwachtcentrum in Den Helder. Via kanaal 16 helpen zij je dan verder. Zij alarmeren in een noodsituatie ook altijd de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Bel ook de verkeerspost

Nadat je 112 hebt gebeld, roep je via de marifoon de dichtstbijzijnde sector- of verkeerspost op. Meld daar dat je 112 al hebt gebeld. Als het nodig is, kan Rijkswaterstaat assisteren, bijvoorbeeld met boten voor verkeersbegeleiding en evacuatie. Ook kan de verkeerspost de overige scheepvaart informeren. Zo zorgen alle hulpdiensten er samen voor dat er snel een veilige situatie ontstaat.

Twee redenen om éérst 112 te bellen.

  • 1. Daar red je levens mee.

    Door eerst 112 te bellen zorg je ervoor dat de hulpdiensten zo snel mogelijk worden ingeschakeld. Een eerste melding bij de verkeerspost kan soms voor wat vertraging zorgen, weten we uit ervaring. En in een noodsituatie telt elke seconde.

  • 2. In Nederland is niet overal dekking van een verkeerspost.

    Als je bijvoorbeeld via de Lek en Neder-Rijn van Rotterdam naar Arnhem vaart, is er alleen bij Wijk bij Duurstede dekking van een verkeerspost.

De hulpdiensten zijn ingeschakeld, en dan?

Ook als de brandweer en eventuele andere hulpdiensten zijn gearriveerd, blijven jouw kennis en inzet belangrijk. Daarom gaan wij ter plaatse altijd eerst met jou in overleg. Zorg er dus voor dat je beschikbaar bent voor de hulpdiensten.

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box