Nationaal Brandweermonument

Op de ochtend van 9 februari 1951 waaide er een krachtige wind, waardoor olie zich had opgehoopt in de Wilhelminahaven in Vlaardingen. Door nog onbekende oorzaak is deze olie in brand geraakt. Door de combinatie van harde wind, brandende olie op het wateroppervlak en veel rookontwikkeling was het een ernstige, complexe situatie. Niet alleen Piet van Delft, maar ook zijn collega’s Albert Maat, Herman Westdijk, Mari Kok en Piet Batenburg kwamen op die dag om het leven. Zij zaten met zeven personen in een brandweerauto die te water raakte en in de brandende olie terecht kwam. In deze auto zaten tevens twee burgers, die gewond raakten bij het ongeval. Dit is slechts één van de vele verhalen die het brandweermonument ons vertelt.

Bij het brandweermonument delen we de pijn uit het verleden en laten we de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s weerklinken. Namen, gezichten, mannen die hun gezinnen, kinderen, ouders, vrienden en collega’s achterlieten. Allemaal waargebeurde verhalen, die allemaal anders zijn maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor het bewaken van onze veiligheid.

Brandweermensen staan 24/7 met hart en ziel klaar voor onze maatschappij. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Want het brandweervak is niet zonder risico’s. Daar zijn we ons van bewust, maar we staan er niet iedere dag bij stil. Soms gaat het mis en betalen brandweermensen de hoogste prijs.

"Water blust. Water zuivert. Water om een wond af te koelen en zo de schade te beperken. Water om het verdriet te verzachten."

Hanne Hagenaars

Respect

Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Daar staan we stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega’s die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer. Hier tonen wij met elkaar het respect dat onze omgekomen collega’s toekomt. Een plaats om te herdenken, maar ook om te overdenken en te beseffen dat wij een mooi en veelzijdig, maar ook gevaarlijk beroep uitoefenen.

Jaarlijkse herdenking

We komen hier jaarlijks bijeen, op de derde zaterdag van juni, om onze dankbaarheid uit te spreken voor de toewijding van alle brandweermannen en -vrouwen aan onze maatschappij. Want de brandweer neemt daarin met 27.000 mensen en bijna duizend kazernes een belangrijke plaats in.

Meer informatie

Wil jij meer weten over Het Nationaal Brandweermonument, het kunstwerk of de kunstenaar? Of wil je Het Nationaal Brandweermonument te Arnhem bezoeken? Op de website van Brandweer Nederland vind je meer informatie over het monument.

 

Bezoek de pagina Meer informatie

Subsidies en donaties

Het Nationaal Brandweermonument is in nauwe samenwerking met nabestaanden en de brandweermensen in het veld tot stand gekomen. Het is een monument van en voor alle brandweermensen.

Het initiatief voor het monument is mogelijk gemaakt door een startsubsidie van het toenmalige ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met deze subsidie, een jaarlijkse bijdrage van de Raad van Brandweercommandanten en vele donaties uit het land is het Nationaal Brandweermonument tot stand gekomen.

Donateurs

  • De gemeenten: Aa en Hunze, Amstelveen, Apeldoorn, Assen, Beemster, Bergen (L), Berkelland, Beverwijk, Bloemendaal, Borger-Odoorn, Boxtel, Breda, Brielle, Bronckhorst, Bussum, Coevorden, De Wolden, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deurne, Diemen, Doetinchem, Drechterland, Eemnes, Emmen, Enkhuizen, Goedereede, Groningen, Haarlem, Haarlemmerliede Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Hardenberg, Heemskerk, Heemstede, Heerenveen, Heerhugowaard, Hendrik Ido Ambacht, Hengelo, Hillegom, Hilversum, Hoogeveen, Horst aan de Maas, Laren, Leerdam, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lingewaal, Maasgouw, Menaldumadeel, Meppel, Midden-Delfland, Midden-Drenthe, Mill en Sint Hubert, Montferland, Nijmegen, Noordenveld, Noordwijk, Olst Wijhe, Ooststellingwerf, Oost Gelre, Oss, Pijnacker-Nootdorp, Putten, Reeuwijk, Rheden, Rijswijk, Sevenum, Sittard-Geleen, Steenwijkerland, Terschelling, Tynaarlo, Uitgeest, Velsen, Vlissingen, Wageningen, Wassenaar, Westerveld, Westland, Zaanstad, Zandvoort, Zoetermeer, Zwartewaterland, Zwolle,
  • Hulpverleningsdiensten: Fryslân, Gelderland-Midden, Groningen,
  • Regionale Brandweerkorpsen: Gelderland Zuid, Zuid Limburg, Zeeland,
  • Veiligheidsregio’s: Brabant Noord, Drenthe, Flevoland, Gooi en Vechtstreek, Haaglanden, IJsselland, Kennemerland, Limburg-Noord, Midden- en West-Brabant, Noord-Holland Noord, Noord- en Oost- Gelderland, Rotterdam-Rijnmond, Twente, Utrecht, Zeeland, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Zuidoost
  • en: Brandweer Amsterdam, Brandweer Hardenberg, Brandweer Hollands Midden, Brandweer Drechterland blusgroep Hem/Venhuizen en Kenbri Fire Fighting B.V.
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box