Wat gebeurt er als je de brandweer belt?

Als je de politie, brandweer of ambulance snel nodig hebt, bel je altijd 112. Je komt dan uit bij de landelijke alarmcentrale, die zit in Driebergen. Je geeft altijd als eerste door wat er aan de hand is en waar je hulp nodig hebt. Ook vertel je wie je nodig hebt: politie, brandweer of ambulance.

Je komt dan terecht bij een meldkamer bij jou in de buurt. Als je dan de brandweer te spreken krijgt, is de eerste vraag waar het ongeluk precies is. Dan weten ze op de meldkamer waar de hulp naartoe moet. Daarna vraagt de meldkamer naar jouw naam, je telefoonnummer en wat er precies aan de hand is.

Als de meldkamer weet wat er aan de hand is, wordt de brandweer zo snel mogelijk naar het ongeluk gestuurd. Dat gebeurt al tijdens het telefoongesprek om geen tijd te verliezen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de brandweer pas komt nadat je hebt opgehangen. Beroepsbrandweermensen zijn al op de brandweerkazerne en kunnen dus direct in de brandweerauto stappen. Brandweervrijwilligers komen eerst vanaf huis. Vanaf het moment dat je 112 belt staat de eerste brandweerwagen vaak al binnen 8 minuten bij het ongeluk!

Delen