Misverstand over plaatsen CO-melder hardnekkig

  • Groningen
  • 03 februari 2020

Driekwart van de Nederlanders weet niet waar je een CO-melder moet plaatsen.

Uit een recente online steekproef blijkt dat 72% van de mensen niet weet waar je een CO-melder moet plaatsen. Ook blijkt dat slechts 25% van de huishoudens in Nederland een CO-melder heeft. Jet Vroege, Dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland, schrikt als ze deze cijfers ziet: “Dit gaat mis. Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in je huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.”

Hardnekkig misverstand

Het is, zelfs onder professionals, een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Vroege: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen. Dit is ook het officiële advies van de Brandweeracademie die hier onderzoek naar heeft gedaan.” Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting richten zich vanaf vandaag op het juist plaatsen van CO-melders in de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’.

Stop CO-vergiftiging: ventileer – controleer - alarmeer

In februari voeren Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s campagne om CO-vergiftiging te voorkomen. Met als belangrijke boodschap: ventileer – controleer - alarmeer.

  • Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan
  • Controleer: laat uw verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman
  • Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond. Met een online kennistest (www.brandwondenstichting.nl/co-test) leer je meer over het herkennen van een CO-vergiftiging en wat je moet doen als het alarm afgaat. Ook ontvang je handige tips en adviezen.

Benieuwd naar meer informatie en ervaringsverhalen? Kijk op onze pagina over koolmonoxide. 

WIN-actie CO-melders ‘Laat je lief niet stikken’

Wil jij iemand die je dierbaar is extra veiligheid geven? Laat ons dan vóór 28 februari weten wie jij om welke reden een koolmonoxidemelder cadeau wilt doen. Dat mag jijzelf natuurlijk ook zijn. Reageer op onze post op facebook (@brandweergroningen) en #tag de persoon die jij een CO-melder gunt. 29 februari maken we de vijf gelukkige winnaars bekend!

Test jouw situatie

Herken jij de signalen van een CO-vergiftiging?

CO-test-2017.jpg

Delen