24-03-2017 Grote brand Plukon Wezep

  • Wezep
  • 24 maart 2017

Veel korpsen uit onze regio zijn op vrijdagmiddag 24 maart opgeroepen voor een zeer grote brand bij het pluimveeverwerkingsbedrijf Plukon in Wezep.
In een van de hallen was, naar alle waarschijnlijkheid, bij een transportband brand uitgebroken. De brand breidde zich snel uit. Alle medewerkers werden door de bedrijfshulpverlening (BHV) geƫvacueerd en bij een nabij gelegen sporthal opgevangen.

Er kwam tijdens de brand ook nog een politieheli ter plaatse. Deze kon vanuit de lucht warmtebeelden maken van het pand. Deze informatie werd weer gebruikt voor het bestrijden van de brand.

De brand kon zich uitbreiden via het plafond. Dit ging gepaard met een gigantische rookontwikkeling in het pand. Binnen was er zo goed als geen zicht. Dit kwam door de goede isolatie van het pand, waardoor de brand niet kon uitslaan. Door de uitbreiding van de brand waren er op een gegeven moment meerdere hotspots in het gebouw, die door de brandweer moest worden gevonden. Een moeilijkheidsfactor was dat deze hotspots zich in de isolatie achter de wanden bevond.

Er moest dus in de wanden en plafonds worden gezaagd en gaten worden gemaakt om deze hotspots te kunnen blussen. Een zware klus voor de brandweermensen, die deze klus onder moeilijke omstandigheden moesten uitvoeren. Er was namelijk veel rook, dus weinig zicht en men moest al deze werkzaamheden met ademlucht en soms bovenhands worden uitgevoerd.

Bij deze brand is veel materieel ingezet. Veel korpsen uit de regio, waaronder ook brandweer Heerde en Wapenveld, werden ingezet bij de brand. Ook de afdeling logistiek uit Apeldoorn werd opgeroepen. TBO (Team Brand Onderzoek) is ook ter plaatse gekomen om een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van deze brand.

Klik hier voor meer info!

Delen