Noord- en Oost-Gelderland

Jeugdbrandweer

 

Welkom bij de Jeugdbrandweer van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

De Jeugdbrandweer VNOG heeft vijf jeugdgroepen:

 1. Apeldoorn (in de brandweerkazerne Apeldoorn Zuid)
 2. Harderwijk (in de brandweerkazerne Harderwijk)
 3. IJsselstreek (in de brandweerkazerne Zutphen)
 4. Oost Gelre (in de brandweerkazerne Groenlo)
 5. Ermelo (in de brandweerkazerne Ermelo)

Leeftijd

Je kunt vanaf 11 jaar lid worden van de jeugdbrandweer (als je in het kalenderjaar 12 wordt, of binnen een half jaar 12 wordt). Het lidmaatschap eindigt als je 18 jaar bent geworden. Je kunt er dan voor kiezen om te solliciteren bij de ‘echte’ brandweer. Daarbij moet je dan wel voldoen aan de eisen.

Activiteiten

Elke jeugdgroep heeft regelmatig een oefenavond of –dag (wekelijks of tweewekelijks). Je leert daar echte brandweertaken, je gebruikt echte brandweermaterialen en water. Samen met de andere jeugdleden werk je als een team en voer je uitdagende opdrachten uit.

Geregeld zijn er toetsen en examens, zowel praktijk als theorie. En er zijn wedstrijden, zowel in onze eigen regio, als ook landelijk. Daarin strijd je tegen andere jeugdkorpsen. Naast de oefeningen, theorielessen en wedstrijden kunnen er ook andere activiteiten worden georganiseerd, zoals interessante excursies.

Materialen

Je krijgt een uitrukpak en brandweerkleding in bruikleen en mag gebruikmaken van ‘echte’ brandweermaterialen in de brandweerkazernes. Daarnaast krijg je ook toegang tot de les- en leerstof die in een Elektronische Leeromgeving staat.

Contributie

Bij benoeming wordt een eenmalige ouderbijdrage van € 100,00 in rekening gebracht, als bijdrage in de materiaalkosten. De jaarlijkse contributie bedraagt € 140,00. De contributie kan per kwartaal voldaan worden, of in één keer. In principe zijn alle standaard activiteiten en materialen van de Jeugdbrandweer inbegrepen in het contributiebedrag. Als de hoogte van de eenmalige ouderbijdrage of de contributie een probleem is, kun je contact opnemen. Onder bepaalde voorwaarden is ontheffing mogelijk.

Aanmeldingsprocedure

 1. We brengen jou in contact met de jeugdleiders van de jeugdgroep. Je kunt kennis komen maken.
 2. Bij een wederzijdse klik kan worden besloten om de aanmelding in gang te zetten.
 3. Je krijgt een aanmeldingsformulier om in te vullen.
 4. Je krijgt de mogelijkheid om een tijd vrijblijvend oefenavonden te bezoeken. Dit noemen we de ‘snuffelperiode’ en die duurt maximaal circa 8 weken / 2 maanden.
 5. Na de ‘snuffelperiode’ besluiten we samen of je definitief lid wordt.
 6. Je krijgt per brief een benoeming.
 7. Je krijgt een nota voor de eenmalige ouderbijdrage en de contributie. Van de contributie betaal je alleen de resterende maanden van het jaar na jouw benoemingsdatum.
 8. Per mail krijg je de inloggegevens voor de Elektronische Leeromgeving.
 9. Je krijgt een eigen uitrukpak/brandweerkleding.

Ik wil bij de Jeugdbrandweer!

Heb je alle informatie goed gelezen en heb je toestemming van je ouders? Dan kun je via een mailtje aan jeugdbrandweer@vnog.nl aangeven dat je bij een van onze jeugdgroepen wilt aansluiten. Geef in jouw mail aan bij welke jeugdgroep je wil en zet in je mail je telefoonnummer.
We nemen snel contact met je op.

Jeugdbrandweer Boekje_2023 (pdf)

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box