Noord- en Oost-Gelderland

Jeugdbrandweer

 

Welkom bij de Jeugdbrandweer van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

De Jeugdbrandweer VNOG heeft vijf jeugdgroepen:

 1. Apeldoorn (in de brandweerkazerne Apeldoorn Zuid)
 2. Harderwijk (in de brandweerkazerne Harderwijk)
 3. IJsselstreek (in de brandweerkazerne Zutphen)
 4. Oost Gelre (in de kazernes Groenlo en Lichtenvoorde)
 5. Putten-Ermelo (in de kazernes Putten en Ermelo)

Leeftijd

Je kunt vanaf 11 jaar lid worden van de jeugdbrandweer (als je in het lopende kalenderjaar 12 wordt). Het lidmaatschap eindigt als je 18 jaar bent geworden. Je kunt er dan voor kiezen om te solliciteren bij de ‘echte’ brandweer. Daarbij moet je dan wel voldoen aan de eisen.

Activiteiten

Elke jeugdgroep heeft regelmatig een oefenavond of –dag (wekelijks of tweewekelijks). Je leert daar echte brandweertaken, je gebruikt echte brandweermaterialen en water. Samen met de andere jeugdleden werk je als een team en voer je uitdagende opdrachten uit.

Geregeld zijn er toetsen en examens, zowel praktijk als theorie. En er zijn wedstrijden, zowel in onze eigen regio, als ook landelijk. Daarin strijd je tegen andere jeugdkorpsen. Naast de oefeningen, theorielessen en wedstrijden kunnen er ook andere activiteiten worden georganiseerd, zoals interessante excursies.

Materialen

Je krijgt een uitrukpak en brandweerkleding in bruikleen en mag gebruikmaken van ‘echte’ brandweermaterialen in de brandweerkazernes. Daarnaast krijg je ook toegang tot de les- en leerstof die in een Elektronische Leeromgeving staat.

Contributie

Bij benoeming wordt een eenmalige ouderbijdrage van € 100,00 in rekening gebracht, als bijdrage in de materiaalkosten. De jaarlijkse contributie bedraagt € 140,00. De contributie kan per kwartaal voldaan worden, of in één keer. In principe zijn alle standaard activiteiten en materialen van de Jeugdbrandweer inbegrepen in het contributiebedrag. Als de hoogte van de eenmalige ouderbijdrage of de contributie een probleem is, kun je contact opnemen. Onder bepaalde voorwaarden is ontheffing mogelijk.

Aanmeldingsprocedure

 • We brengen jou in contact met de jeugdleiders van de jeugdgroep. Je kunt een paar keer komen kijken op een oefenmoment.
 • Bij een wederzijdse klik kan worden besloten om de aanmelding in gang te zetten.
 • Je krijgt een aanmeldingsformulier om in te vullen.
 • Je krijgt per brief een benoeming tot proef-jeugdlid voor één jaar. Na een jaar wordt dit, bij wederzijdse instemming, omgezet in een definitieve benoeming.
 • Per mail krijg je de inloggegevens voor de Elektronische Leeromgeving.
 • Je krijgt een eigen uitrukpak/brandweerkleding.

Meer informatie kun je krijgen via het mailadres jeugdbrandweer@vnog.nl
Of bij de jeugdleiders van de jeugdgroepen.

Ik wil bij de Jeugdbrandweer!
Heb je alle informatie goed gelezen en heb je toestemming van je ouders? Dan kun je via jeugdbrandweer@vnog.nl aangeven dat je je bij een van onze Jeugdbrandweer korpsen wilt aansluiten. We nemen snel contact met je op.

Jeugdbrandweer Boekje_2023 (pdf)

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box