Kazerne Terwolde

Over de kazerne

De vrijwilligers van Brandweerkorps Terwolde staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week paraat in geval van nood. Het korps bestaat momenteel uit 19 mensen met verschillende specialismen zoals Manschap, Chauffeur/Pompbediende, Verkenner Gevaarlijke Stoffen en Bevelvoerder.

Het korps bestaat uit vrijwilligers. Dat wil zeggen dat de brandweermensen naast het uitoefenen van het brandweervak, ook een normale baan hebben. Er wordt gealarmeerd via pagers.

Ons verzorgingsgebied bestaat uit de dorpskernen Terwolde, Nijbroek, De Vecht en omliggende gebieden. Daarnaast kunnen we ingezet worden bij grotere incidenten in de omgeving zoals Twello, Vaassen, Deventer, Wilp, Oene en Welsum. Ons IBGS-team (verkenners gevaarlijke stoffen) hebben een nog groter gebied waar ze ingezet kunnen worden.

Wij zoeken versterking!

Brandweerpost Terwolde bestaat uit vrijwilligers die vanuit hun dagelijkse werk of vanuit de privé situatie bij een alarmering naar de brandweerkazerne spoeden om hulp te bieden bij branden of hulpverlening bij ongevallen.

Wij zijn vooral op zoek naar mensen die ook overdag beschikbaar zijn.

Stel dat je in een andere plaats werkt dan waar je woont, dan kun je ook een combi maken door bij twee korpsen actief te zijn als brandweervrijwilliger. 

Wie zoeken wij?

Wij zoeken mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar die wonen en bij voorkeur ook werken in Terwolde. Er is vooral behoefte aan mensen die overdag beschikbaar zijn en dat is ook de reden dat bijvoorbeeld thuiswerkende mannen en vrouwen of zij die in Terwolde werken en overdag van hun baas mogen uitrukken met nadruk wordt gevraagd om te reageren. Wij zoeken mensen die willen werken in een team, die altijd bereid zijn een helpende hand te bieden en van een uitdaging houden.
Ben je alleen overdag beschikbaar of werk je in ploegendienst, dan ben je ook welkom. Deze functie is ook prima uit te voeren door vrouwen en mannen die bijvoorbeeld in deeltijd werken. Ook als je overdag slechts enkele uren beschikbaar bent (bijvoorbeeld als de kinderen naar school zijn) dan ben je welkom bij de post.

Iedere oproep is weer spannend. Je weet nooit wat je aantreft. Brandweerwerk is namelijk veel meer dan alleen maar het blussen van branden. De brandweer is er om mensen en dieren hulp te verlenen bij brand en ongevallen. Zij treden op bij verkeersongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, stormschade en wateroverlast. Hiervoor biedt de brandweer natuurlijk goede opleidingen en oefeningen.

Wat vragen wij?

• Dat je beschikt over een goede lichamelijke en geestelijke conditie.
• Je bent sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld.
• Je kunt improviseren en je beschikt over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat bieden wij?

Centraal staat dat je als hulpverlener in staat bent om mensen in noodsituaties te helpen. Dat kost inzet en kracht. Maar het geeft ook zeer veel voldoening om samen met je team een klus te klaren! De mogelijkheid om je in te zetten voor het redden van mens en dier, in je eigen omgeving en binnen een hecht en gemotiveerd team, moet de voornaamste reden zijn om je aan te melden.
De brandweer biedt echter meer; natuurlijk zorgt de brandweer voor een goede opleiding, en zowel voor de scholing en oefeningen als voor het uitrukken ontvang je een financiële vergoeding. Ook zorgt de brandweer voor een goede verzekering. De brandweerpost van Terwolde beschikt over uitstekende faciliteiten. Het materieel is modern en van hoogwaardige kwaliteit. En uiteraard regelt de brandweer je uitrukkleding.

Aantrekkelijk voor werkgevers

Voor werkgevers is het ook aantrekkelijk om een of meer vrijwilligers in dienst te hebben. Op grond van de Arbowet is namelijk bepaald dat in elk bedrijf één of meerdere zogenaamde bedrijfshulpverleners aanwezig moeten zijn. Indien je de brandweeropleiding voltooit, lever je in die zin een positieve bijdrage aan de veiligheid binnen het bedrijf. Eventueel gaan wij graag in gesprek met jouw werkgever.

Interesse?

Neem contact met ons op! Mail naar j.ruitenberg@vnog.nl. We nodigen je dan uit voor onze oefenavond.

 

Brandweerauto

Ons voertuig, ook wel een TankAutoSpuit (TAS) genoemd, staat middenin het dorp in de kazerne, klaar om uit te rukken. Als identificatie gebruiken wij de naam 3531. Hieronder meer technische informatie:

 • Roepnummer: 06-3531
 • Type voertuig: TS7 LD3250 HD240 T3000
 • Merk & Type: Iveco AD190S27 Stralis
 • Opbouw: Mucar / Godiva
 • In dienst: 2006

Kazerne

De kazerne aan de Dorpsstraat in Terwolde is de thuisbasis voor de 3531, de TAS van Terwolde. Het ‘Blushuus’ is onze kantine/vergaderruimte waar wij onze uitrukken en oefenavonden evalueren.

Realistisch oefenen

Brandweer Terwolde oefent iedere week op verschillende incidenten zoals het zoeken van slachtoffers bij een woningbrand, een verkeersongeval met beknelling, levensreddende handelingen, ongeval met gevaarlijke stoffen en dierenhulp. Deze oefeningen worden voor het merendeel uitgezet door onze eigen vrijwilligers. Ook worden er enkele oefeningen voorbereidt vanuit de organisatie.

Word onze collega!

Ben jij de ideale brandweerman/-vrouw?

 • Help jij graag andere mensen?
 • Beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke conditie?
 • Ben je sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld?
 • Kun je improviseren en beschik je over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel?

Wat krijg je ervoor?

 • Afwisseling en goed te combineren met huidige baan
 • Opleiding en trainingen
 • Kameraadschap
 • BHV-certificaat
 • Aantrekkelijke vergoeding: vaste jaarvergoeding, uurvergoeding voor deelname aan oefeningen, bedrag per uur als je wordt ingezet bij brandbestrijding/hulpverlening

Wie zoeken wij?

 • Man of vrouw vanaf 18 jaar
 • Woont of werkt op maximale afstand van 4 minuten vanaf de brandweerkazerne
 • Goede lichamelijke- en fysieke conditie
 • Teamplayer / saamhorigheid / kameraadschap
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Minimaal een VMBO-diploma
 • Sportief, aanpakker en geen last van hoogte- en engtevrees
 • Bereid om de benodigde landelijk erkende brandweerdiploma's te behalen

Ook interessant voor werkgevers

"Als mijn pieper gaat neemt een andere collega het werk over. Dat gaat prima!"
"Mijn werkgever is positief over mijn functie bij de brandweer, hij vindt het bijzonder wat wij doen."
"Ik kan mijn uitdaging bij de brandweer prima combineren met mijn gezin en vrijetijdsbesteding."
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box