Noord- en Oost-Gelderland

Collega’s gezocht!

Vrijwilliger bij de brandweer:

 • maatschappelijk betrokken
 • teamspirit
 • een mooie vergoeding voor je inzet
 • goede opleiding, goed voor je cv

Wat kan jij betekenen?

Brandweer Noord- en Oost-Gelderland is onderdeel van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en staat 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat. Wij redden mens en dier, verlenen hulp bij ongevallen, bestrijden brand én geven advies over brandveiligheid. Ons werk is zeer veeleisend. We werken met ruim 1.600 collega’s (mannen én vrouwen) vanaf 56 kazernes in een afwisselende regio met ruim 800.000 inwoners en duizenden bedrijven. Onze organisatie staat midden in de samenleving.

Wil jij ook van belangrijke maatschappelijke waarde zijn in jouw woonplaats, of in de plaats waar je overdag werkt? Wij zoeken voor de brandweerposten in onze regio nieuwe parttime brandweermannen en -vrouwen. Overigens, je bent vrijwilliger maar je krijgt voor oefeningen en uitrukken een vergoeding.

Collega’s bij de brandweer zijn werkzaam in alle beroepsgroepen en komen uit alle lagen van de bevolking. Mensen zonder “bravoure”, die zich betrokken voelen bij hun woon- en werkomgeving en zich daar op een positieve manier voor willen inzetten.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar die wonen en bij voorkeur ook werken in de woonplaats. Bij de korpsen is vooral behoefte aan mensen die overdag beschikbaar zijn en dat is ook de reden dat bijvoorbeeld huisvrouwen of -mannen met nadruk wordt gevraagd om te reageren. Ben je alleen overdag beschikbaar of werk je in ploegendienst, dan ben je ook welkom. Deze functie is ook prima uit te voeren door vrouwen en mannen die bijvoorbeeld in deeltijd werken. Ook als je overdag slechts enkele uren beschikbaar bent (bijvoorbeeld als de kinderen naar school zijn) dan ben je welkom bij de post.
Mensen die willen werken in een team, die altijd bereid zijn een helpende hand te bieden en van een uitdaging houden.
Iedere oproep is weer spannend. Je weet nooit wat je aantreft. Brandweerwerk is namelijk veel meer dan alleen maar het blussen van branden. De brandweer is er om mensen en dieren hulp te verlenen bij brand en ongevallen. Zij treedt op bij verkeersongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, stormschade en wateroverlast. Hiervoor biedt de brandweer natuurlijk goede opleidingen en oefeningen.

Word onze collega

Ben jij de ideale brandweerman/-vrouw?

 • Help jij graag andere mensen?
 • Beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke conditie?
 • Ben je sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld?
 • Kun je improviseren en beschik je over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel?

Wat krijg je ervoor?

 • Afwisseling en goed te combineren met huidige baan
 • Opleiding en trainingen
 • Kameraadschap
 • BHV-certificaat
 • Aantrekkelijke vergoeding: vaste jaarvergoeding, uurvergoeding voor deelname aan oefeningen, bedrag per uur als je wordt ingezet bij brandbestrijding/hulpverlening

Wie zoeken wij?

 • Man of vrouw vanaf 18 jaar
 • Woont of werkt op maximale afstand van 4 minuten vanaf de brandweerkazerne
 • Goede lichamelijke- en fysieke conditie
 • Teamplayer / saamhorigheid / kamaraadschap
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Minimaal een VMBO-diploma
 • Minimale lengte van 1.65 meter
 • Sportief, aanpakker en geen last van hoogte- en engtevrees
 • Bereid om de benodigde landelijk erkende brandweerdiploma's te behalen

3 brandweertoppers aan het woord

Ingrid - brandweerpost Doetinchem
Calvin - brandweerpost Zutphen
Manouchka - brandweerpost Putten

Wat vragen wij?

 • Dat je beschikt over een goede lichamelijke en geestelijke conditie.
 • Je bent sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld.
 • Je kunt improviseren en je beschikt over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel

Wat bieden wij?

Centraal staat dat je als hulpverlener in staat bent om mensen in noodsituaties te helpen. Dat kost inzet en kracht. Maar het geeft ook zeer veel voldoening om samen met je team een klus te klaren!
De mogelijkheid om je in te zetten voor het redden van mens en dier, in je eigen omgeving en binnen een hecht en gemotiveerd team, moet de voornaamste reden zijn om je aan te melden.
De brandweer biedt echter meer; natuurlijk zorgt de brandweer voor een goede opleiding, zowel voor de scholing en oefeningen als voor het uitrukken ontvang je een financiële vergoeding. Ook zorgt de brandweer voor een goede verzekering.
De brandweerposten in onze regio beschikken over uitstekende faciliteiten. Het materieel is modern en van hoogwaardige kwaliteit. En uiteraard regelt de brandweer je uitrukkleding.

Aantrekkelijk voor werkgevers

Voor werkgevers is het ook aantrekkelijk om een of meer vrijwilligers in dienst te hebben. Op grond van de Arbowet is namelijk bepaald dat in elk bedrijf één of meerdere zogenaamde bedrijfshulpverleners aanwezig moeten zijn. Indien je de opleiding afgerond hebt lever je in die zin een positieve bijdrage aan de veiligheid binnen het bedrijf. Eventueel gaan wij graag in gesprek met jouw werkgever.

"Als mijn pieper gaat neemt een andere collega het werk over. Dat gaat prima!"
"Mijn werkgever is positief over mijn functie bij de brandweer, hij vindt het bijzonder wat wij doen."
"Ik kan mijn uitdaging bij de brandweer prima combineren met mijn gezin en vrijetijdsbesteding."

Een oefenavond bijwonen?

Interesse om een oefenavond van de brandweer bij te wonen in jouw lokale woonplaats? Kijk op deze pagina bij het kopje Interesse hoe je met de brandweer in contact kunt komen. De brandweercollega’s vinden het leuk om met jou in gesprek te gaan!

Vergoeding als vrijwilliger

Een vrije instroom vrijwilliger krijgt vergoedingen voor oefeningen en uitrukken conform de vergoedingentabel voor vrijwilligers. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de werkzaamheden en de functie. Als vrijwilliger start je als aspirant-brandwacht. De brandweer in Noord- en Oost-Gelderland biedt diverse mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.

Interesse?

Heb je na het lezen van deze informatie interesse om bij de vrijwillige brandweer te komen, of wil je meer info? Reageer dan via deze pagina.
Volg ook jouw lokale brandweer via Facebook of Instagram.

Wij zijn de brandweer
Stel een vraag