Een dag op pad met...

Rob is specialist  Brandweerzorg en Officier van Dienst.

08.00 uur 

Nadat ik mijn zoontje wakker heb gemaakt, hem in de kleren heb geholpen en samen met hem heb ontbeten, start ik mijn laptop. Mijn dag begint zoals vele andere, met een mail vanuit paraatheid die mij de bijzonderheden van de vorige dag vertelt. Welke voertuigen zijn uitgerukt, welke niet en hoeveel corona-incidenten zijn er geweest. Allemaal informatie die vanuit het dashboard van het IOC met mij gedeeld wordt. Als er bijzonderheden zijn bij een kazerne rondom uitrukken kijk ik in de slimme vragenlijst of bel ik de kazernecoördinator voor meer informatie.  

9.15 uur 
Ik ben naar Spaansland gereden omdat we hier met de planners van Almelo, Hengelo en Enschede hebben afgesproken. Vanaf 1-1-2021 zijn we over naar een nieuw roosterprogramma voor alle medewerkers. Nadat we in het leslokaal in een coronaproof-opstelling via Teams contact hebben met de leverancier, kunnen we beginnen. Door ook de beroeps, vrijwilligers en de meldkamer in hetzelfde systeem te hebben, krijgen we beter overzicht en is het eenvoudiger om personeel uit te wisselen tussen kazernes. Op dit moment worden er verschillende systemen gebruikt en dat willen we gemakkelijker maken. 

13.00 uur 
Na een korte lunchpauze starten we een nieuwe videoconference. Dit keer sluiten de dames van salarisadministratie ook aan. Vanuit het rooster worden de uren van de vrijwilligers automatisch te koppelen aan veiligheidspaspoort voor de uitbetaling. Daarvoor hebben we nu een test om te zien of het koppelen werktHelaas is de test maar gedeeltelijk gelukt, waardoor de leverancier nog wat werk te doen heeft.  

14.00 uur 
Samen met alle planners bespreken we het rooster. Tegen welke zaken lopen we aan en hoe kunnen we dit oplossen? 

15.00 uur 
Ik ga aan de slag met het Plan van Eisen (PVE) voor ‘slimme’ pagers. De ervaringen vanuit de pilotfase van pagers met een terugmeldfunctie zijn positief, dus we gaan een aanbesteding starten voor ‘slimme’ pagers. De pagers moeten straks een koppeling krijgen met de meldkamer, zodat de centralist kan zien of de gealarmeerde eenheid kan uitrukken of niet. Het uitgangspunt is dat iedere kazerne kan uitrukken. Daarnaast vindt iedereen het vervelend als het korps niet kan uitrukken. Door de combinatie van het roosterprogramma en de ‘slimme’ pager creëren we straks een soort tweetrapsraket. Vanuit het rooster proberen we om zoveel mogelijk onderbezetting te voorkomen. Mocht er toch, om welke reden dan ook, onvoldoende personeel opkomen dan kan de meldkamer straks snel anticiperen.   

16.00 uur 
Het Brandweer Actie Centrum (BAC) heeft een aantal vragen gesteld. In verband met Corona zijn er steeds meer medewerkers niet beschikbaar door ziekte of quarantaine. Er zijn een viertal scenario’s voorbereid. Ik schrijf een memo met de concrete mogelijkheden die we kunnen uitvoeren in geval dat er veel uitval onder ons personeel is. Op alle vier scenario’s worden concrete maatregelen ingebracht in het BAC. 

19.00 uur  
Nadat ik thuis kom heb ik samen met mijn vrouw en zoontje gegeten. s Avonds start ik nog even mijn laptop, aangezien ik vandaag niet aan mijn mail toegekomen ben. Ik doe dit in de woonkamer en hoor rond 21.00 uur dat mijn vrouw een leuke serie aan het kijken is, ik besluit het laatste deel met haar mee te kijken.  

Delen