Twente

Werk als vrijwilliger bij Brandweer Twente

Een pieper? Lang zo gek nog niet,

… ook een redmiddel in sommige situaties.

Wil jij er soms ook tussenuit piepen? Brandweer Twente zoekt enthousiaste en gedreven vrijwilligers die zich willen inzetten voor een veilig Twente. Ervaar het bij Brandweer Twente. Samen.

Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Laat je interesse dan blijken door via onderstaande button de belangstellingsregistratie in te vullen.

Bezoek de pagina Belangstellingsregistratie

Op dit moment hebben we geen vacatures. De nieuwe wervingsronde is naar verwachting weer aan het einde van de zomer. Je leest dan op deze pagina welke kazernes nieuwe vrijwilligers zoeken.

 

 

Wat ga je doen?

Ons werk bestaat uit het voorkomen, beperken of bestrijden van gevaren. Hierbij komen onze brandweermannen en -vrouwen niet alleen bij brand in actie, maar ook bij verkeersongevallen, stormschade, een auto te water of een incident met gevaarlijke stoffen. Door de intensieve samenwerking met brandweercollega’s creëer je een hechte band met elkaar. Je inzet als vrijwilliger is cruciaal, de inwoners van Twente rekenen altijd op de brandweer.

Bezoek de pagina Lees hier de verhalen van onze vrijwilligers

Onze verhalen

Verpleegkundige Pym is ook brandweervrouw
Pym (29) werkt als verpleegkundige op de trauma afdeling van een ziekenhuis en heeft als hobby haar werk als vrijwilliger bij de brandweer. Ze vindt het een dusdanig leuke hobby dat ze er helemaal voor gaat. Die adrenaline kick geeft haar voldoening. Ze is een stoer type en als vrouw tussen de mannen voelt ze zich wel op haar gemak. Niet lullen maar poetsen. Geen gedoe en flauwe humor, daar past ze wel tussen. Het kameraadschap was iets wat ze direct ervaarde. Ze voelt zich enorm welkom.

Bezoek de pagina Lees hier het verhaal van Pym verder

Veelgestelde vragen

 • Is iedereen geschikt om vrijwilliger te zijn?

  We zoeken geen superhelden of krachtpatsers. Maar we zijn wel eerlijk: je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoenom het werk van een brandweervrijwilliger te doen.

  Zo moet je in eerste instantie de buurt van een kazerne wonen of werken zodat je op tijd kan uitrukken bij een incident. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met de kazerne bij jou in de buurt.

  Lees hieronder bij ‘Wat vragen we van jou?’ voor de andere voorwaarden.

 • Hoe lang duurt de opleiding en krijg ik dat vergoed?

  Totaal duurt de opleiding ongeveer 28 maanden en daar krijg je een vergoeding voor.

   

 • Wat is de vergoeding?

  Zolang je in opleiding bent voor Manschap krijg je een vaste vergoeding en een vergoeding voor de door jou gemaakte uren. Het vaste component bestaat uit een jaarvergoeding en deze ontvang je maandelijks. Dit is een bruto bedrag van ongeveer € 35,- per maand. De variabele vergoeding is onder andere voor de uren die je maakt voor opleiding en oefening (bruto ongeveer € 13,- per uur) en incidentbestrijding (bruto ongeveer € 24,- per uur).

 • Moet ik op een kazerne werken om vrijwilliger te zijn?

  Nee. Vrijwilligers werken overdag voor een andere werkgever en kunnen in geval van een calamiteit via een pieper oproepen worden. Dit noemen we ook wel het vrije instroomprincipe. Als je pieper gaat en je bent beschikbaar, dan kom je naar de kazerne en ruk je uit. Omdat je opkomst niet gegarandeerd is, alarmeren we voldoende vrijwilligers. Om een snelle uitruk mogelijk te maken, is het bij het vrije instroomprincipe noodzakelijk dat je in de buurt van de kazerne woont en/of werkt.

 • Wat is het verschil tussen beroeps en vrijwilligers?

  Beroepsmedewerkers werken volledig voor de brandweer. De beroepsmedewerkers zijn tijdens kantooruren bezig met hun dagelijkse werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het plannen van oefeningen of onderhouden van materieel. Indien een incident plaatsvindt, leggen zij hun werk neer en beginnen direct aan de repressieve taak.

  Een vrijwilliger werkt overdag voor een andere werkgever, en worden in geval van een calamiteit opgeroepen via een pieper.

  Als vrijwilliger volg je dezelfde opleiding (Manschap) als een beroepsmedewerker, en voer je dezelfde taken bij een incident. Lees meer over de opleiding in de brochure ‘Vrijwilliger worden bij Brandweer Twente

 • Ik wil beroeps worden, kan ik dan ook solliciteren?

  Onze beroepskazernes (Enschede, Hengelo Centrum en Almelo) hebben op dit moment geen vacature voor beroepsmedewerkers. Mocht er in de toekomst een vacature voor beroepsmedewerker vrijkomen, en je bent al in het bezit van jouw manschapdiploma’s (omdat je vrijwilliger bent bij een kazerne) dan kan dat van meerwaarde zijn.

  De vraag is wel of het praktisch mogelijk is om je aan te sluiten bij een vrijwillige kazerne. Dat is afhankelijk van de plek waar je woont/werkt (in de buurt van een kazerne?) en jouw beschikbaarheid. Neem vooral contact op met de vrijwillige kazerne waarin je bent geïnteresseerd, om de opties te bespreken.

Wat vragen we van jou?

 • Je bent voldoende (overdag) beschikbaar;
 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je bent gemotiveerd en leergierig en wilt graag tijd investeren in de opleiding;
 • Je bent vitaal en in goede conditie;
 • Je werkt graag in teamverband;
 • Je durft initiatief te tonen en handelt doelbewust;
 • In stressvolle situaties weet jij je hoofd koel te houden;
 • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanleveren.

Bezoek de pagina Solliciteer

Voordat je aan de slag kan als vrijwilliger bij Brandweer Twente

 • Contact met de kazerne

  Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Neem dan per mail of telefonisch contact op met de kazernecoördinator van de kazerne bij jou in de buurt voor een kennismaking, meelopen op een oefenavond of een andere ontmoeting.

  De kazernecoördinator van de door jou gewenste kazerne vertelt je graag meer. Heb je vragen over de opleiding of over het selectietraject? Stuur dan een e-mail naar team Mens & Organisatie.

   

 • Informatieavond

  Op het oefenterrein van de Twente Safety Campus wordt twee keer per jaar een informatieavond voor geïnteresseerden in de vrijwillige brandweer georganiseerd. We nemen je dan mee in de wereld van de brandweer en vertellen je hoe het is om vrijwilliger te zijn, hoe de opleiding is opgebouwd en wat het betekent voor jouw dagelijkse leven. Op het oefenterrein mag je het werk van de brandweer zelf ervaren en beleven.

  De datum voor de volgende informatieavond is nog niet bekend, maar is naar verwachting begin september. Je kunt je voor de komende informatieavond op deze pagina aanmelden. Bekijk alvast de aftermovie van de informatiebijeenkomst op 2 maart 2023.

 • Selectietraject

  Zodra je hebt gesolliciteerd en jouw profiel aansluit bij onze vereisten, ontvang je een uitnodiging voor de selectiedag. Op deze dag zul je op verschillende onderdelen worden getest. Als je deze dag succesvol afrondt, krijg je de kans om te beginnen aan de opleiding Manschap.

 • Opleiding

  Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag kan, volg je de opleiding Manschap. De avondopleiding duurt circa 2 jaar en is op een doordeweekse avond. De opleiding bestaat afwisselend uit theorie en praktijk. Je ontvangt als vrijwilliger een vergoeding voor opleiding, oefeningen en wanneer je wordt ingezet bij een calamiteit. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box