Twente

Argus, ogen vanuit de lucht

Brandweer Twente beschikt sinds oktober 2015 over een drone Argus. Argus is een RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), een op afstand bestuurbaar multirotor systeem. Argus wordt ingezet om tijdens incidenten extra informatie vanuit de lucht te krijgen. Deze extra informatie gebruiken we om onze inzet nog effectiever en efficiënter te laten verlopen.

“Argus geeft ons vanuit de lucht waardevolle informatie over een incident.”

Onderstaand meer informatie over onze drone. In de toekomst verwachten we dat alle Veiligheidsregio’s in Nederland gebruik gaan maken van een drone.

 

Toestemming om te mogen vliegen

Een drone, zoals de RPAS in de volksmond wordt genoemd, is een veelbelovend gereedschap voor overheidsdiensten en hulpverleners. Een drone mag niet zomaar overal vliegen, hier zijn regels voor opgesteld. Zo mag niet gevlogen worden boven bebouwing en in de buurt van een vliegveld. De brandweer beschikt echter over een ontheffing en kan daarom bij een inzet de drone altijd gebruiken. Brandweer Twente is een van de eerste organisaties die wettelijke toestemming heeft om een drone ook bij avond- en nachturen in te zetten.

Wanneer inzet Argus?

Brandweer Twente heeft aantal scenario’s beschreven wanneer Argus in te zetten. Bijvoorbeeld bij een grote brand in complexe bebouwing, een natuurbrand, bij vermissing van een persoon, het opsporen van slachtoffers op water of onder ijs of het krijgen van overzicht bij grote verkeersongevallen. De mogelijkheden zijn legio.

"Met deze drone hebben we extra ogen, oren en neuzen. Zo weten we heel snel wat er in de rook zit."

Brandweer Twente

Warmtebeelden

Argus beschikt over een warmtebeeldcamera (infrarood) die vanuit de lucht hotspots kan detecteren. Op die manier kan blussing heel gericht ingezet worden.

Doorontwikkeling tot snuffel-drone

De techniek staat niet stil. De brandweer is al jaren bezig met het doorontwikkelen van de drone. In 2017 is een samenwerking aangegaan met diverse partijen om van Argus ook een snuffel-drone te maken. Vanuit de lucht kunnen dan metingen verricht worden naar concentraties van gevaarlijke stoffen. Check dit filmpje over de doorontwikkeling. Het sensorpakket dat onder deze drone hangt kan twintig verschillende gevaarlijke stoffen meten zoals aceton, zoutzuur, chloorgas en kooldioxide. Tijdens het twee jaar durende project is de ‘snuffel-drone’ veelvuldig in de praktijk getest op de Twente Safety Campus. Het eindresultaat kun je hieronder in het rode blok bekijken.

Het Jeugdjournaal heeft een leuk item gemaakt over onze Argus, bekijk het filmpje hier.

Toekomst

Space53 gaat nog een stapje verder met Next Level: een automatische drone als goedkope, stille, snelle en veilige oplossing voor veiligheidsvraagstukken en fysieke veiligheidsrisico’s.

Opleiding

De brandweer beschikt over opgeleide en getrainde piloten die met Argus mogen vliegen.

Film demonstratie snuffel-drone

Samen met externe partijen hebben we een snuffel-drone ontwikkeld. Bekijk hier het filmpje van de einddemonstratie over de snuffel-drone.

Live streaming beelden

De beelden die Argus maakt, worden live gestreamd naar de laptop van de piloot. Hier kan de Officier van Dienst meekijken en met de verkregen informatie zijn inzet bepalen. De beelden worden dus niet opgenomen.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box