Twente

Automatische drone

Brandweer Twente vliegt als eerste korps in Nederland met een automatische drone boven Enschede. Dit is een belangrijke stap in de innovatie van het brandweervak. Met deze ontwikkeling laat Brandweer Twente zien dat ze vooroplopen in Nederland en Europa op het gebied van drone-inzet. Als Europese dronehoofdstad heeft Enschede de primeur voor Nederland.

Hoe werkt het?

In samenwerking met het bedrijf Mapture is een zogenaamde ‘drone in de box’ ontwikkeld. Dit bestaat uit een behuizing (box) waarin de drone opgesteld staat en op afstand geactiveerd kan worden. Op het moment dat dit systeem geactiveerd wordt, gaat de box open, start de drone automatisch op en vliegt voor de brandweer uit naar de incidentlocatie.

 

Waarom wordt de drone ingezet?

Door de inzet van de automatische drone krijgt de brandweer een betere informatiepositie bij incidenten. Hierdoor weten de brandweermensen welke risico’s er zijn, welke inzet noodzakelijk en kan de schade worden beperkt. Dit met als doel: Twente veiliger maken.

Bij een incident krijgt de drone een melding en vliegt zelfstandig voor de brandweereenheden uit naar de incidentlocatie. De beelden die de drone maakt worden vervolgens gestreamd naar de tankautospuit zodat de bevelvoerder onderweg live kan meekijken. Voor aankomst weet hij al of hij te maken heeft met een kleine of grote brand en waar de ‘hotspots’ zitten. Op basis van deze essentiële informatie kan er al op- of afgeschaald worden. De drone blijft automatisch op veilige hoogte en vliegt na afloop of bij het leeg raken van de accu automatisch terug naar de thuisbasis: het droneplatform op de brandweerkazerne.

Meer weten?

Wil je meer weten over de automatische drone?
Ga dan naar vandronenaarwerkelijkheid.nl

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box