Twente

Handcrew Overijssel

De Handcrew Overijssel is een team dat gespecialiseerd is in natuurbrandbestrijding. Het goed getrainde en geoefende team is samengesteld uit brandweermensen uit Twente en IJsselland: de kazernes Den Ham, Nijverdal, Dedemsvaart en Raalte. Het team kan in heel Nederland worden ingezet voor zowel tijdens het bestrijden van een natuurbrand als in de nablusfase. De Handcrew Overijssel komt onder andere daar waar de voertuigen niet kunnen komen. De naam van het team zegt het al, het is voornamelijk handwerk.

Ontstaan Handcrew Overijssel

Sinds juni 2013 beschikken de brandweerregio’s IJsselland en Twente gezamenlijk over een specialistisch team op het gebied van natuurbrandbestrijding: de Handcrew Overijssel. Het team is tot stand gekomen naar aanleiding van een aantal grotere natuurbranden waarbij onder andere de bereikbaarheid, efficiency en effectiviteit van de huidige inzet onvoldoende bleek. Het principe van de Handcrew is overgenomen uit Amerika, vertaald naar de Nederlandse omstandigheden. De Handcrew wordt in de Provincie Overijssel (IJsselland + Twente) standaard ingezet vanaf de classificatie zeer grote natuurbrand, maar kan ook op aanvraag (landelijk) ingezet worden.

Wie is de Handcrew?

Zo’n 90 brandweermannen en -vrouwen uit de brandweerkazernes van Den Ham, Nijverdal, Dedemsvaart en Raalte zijn onderdeel van de Handcrew. Zij zijn opgeleid en getraind om dit zware werk uit te kunnen voeren. Zij doen dit werk naast hun reguliere brandweerwerk. Een handcrew bestaat uit 20 personen, 2 logistieke ondersteuners en 1 teamleider.
(tekst gaat verder onder de foto)

 

"Stoplijn: Dat is een soort ‘mountainbikepaadje’ van ongeveer een meter breed. We graven en hakken en zagen dan alles weg tot we op het zand zitten. Vaak kan een brand daar niet overheen, en anders vertraag je ‘m."

Handcrew

Waarom de Handcrew inzetten?

De Handcrew beschikt over technieken en materialen die erop gericht zijn om de brandstof voor een natuurbrand weg te nemen. Natuurbranden vinden doorgaans plaats in moeilijk en voor voertuigen onbereikbaar terrein. De Handcrew gaat te voet het veld in en kan op plekken komen waar brandweervoertuigen niet kunnen komen.

“Met een gewone brandweerslang spuit je de grond nat, dat dringt tot zo’n vijftien centimeter diep door. Je denkt: prima, het vuur is uit, en je gaat weg. Maar vuur kan wel tot dertig centimeter diep blijven smeulen. Dus voor je het weet word je weer gebeld, en moet je vijf, zes, of soms wel tien keer uitrukken voor dezelfde brand. Als je ons een gebied in stuurt, hoeft dat niet.”

Wanneer wordt de Handcrew ingezet?

Het team kan ingezet worden bij alle soorten natuurbrand. Ze zijn inzetbaar tijdens het bestrijden van de brand (offensief), maar kunnen ook defensief ingezet worden. Denk daarbij aan het handmatig maken van stoplijnen. Ook tijdens het nablussen van natuurbranden kan het team ingezet worden. Dit gebeurt regelmatig, omdat bij veel natuurbranden sprake is van smeulende (ondergrondse) resten die alleen door handwerk goed geblust kunnen worden.

Kleding

De Handcrew beschikt vanwege het werken onder zware omstandigheden over speciale kleding. Kleding die beter ademt, meer vocht opneemt en afgeeft en dus minder snel voor hittestuwing zorgt. De kleding is gemaakt van lichtere en dunnere materialen, zodat het pak veel bewegingsvrijheid heeft. Het pak is knal geel van kleur, zo vallen de brandweermensen goed op in het veld. Bij het ontwikkelen is gekeken naar natuurbrandbestijders uit Amerika, Canada en Nieuw Zeeland. De kleding bestaat uit een broek (salopette), een jas, laarzen, een helm en een speciale bril.

Welk materieel gebruikt de Handcrew?

De Handcrew beschikt over een aantal specialistische materialen die opgeslagen zijn in een verplaatsbare container. De container gaat bij iedere inzet van de Handcrew naar het incident toe.
De container bevat grofweg:

 • Een quad voor verkenning en logistieke werkzaamheden (waaronder
  watertransport)
 • Motorkettingzagen (inclusief persoonlijke beschermingsmiddelen)
 • Pulaski’s (voor hakken, schrapen, schillen en graven)
 • MCLeod’s (voor hakken, schrapen, schillen en graven / fijn materiaal)
 • ‘Shovel’/bats (graven, zand werpen)
 • Waterrugzakken à 19 liter ((af)blussen kleinere vuurhaarden en (ondergrondse)
  smeulbrandjes)
 • Vuurzwepen
 • Bladblazers
 • CO meters alleen voor personeel dat gereedschappen uit de container bedient
 • Basisvoorraad drinkwater en isotone dranken​
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box