Hoe past de brandweer in jouw leven?

'Welkom in Nijverdal! Ik woon hier samen met mijn vrouw Marion. We hebben twee kinderen, Majorie en Ditmar. Ze wonen beiden niet meer thuis. Ik ben nu actief als bevelvoerder bij de kazerne Nijverdal, maar eind jaren ’80 ben ik begonnen bij de bedrijfsbrandweer van TenCate", begint Andre.

Met de paplepel 
In 2002 is de gemeente Hellendoorn begonnen met de jeugdbrandweer. 'Als kinderen van een brandweerman zijn onze twee kinderen als eerste leden gestart', laat André weten. 'Bij mij heeft dit het vuur aangewakkerd, geeft Ditmar aan. 'Ik heb er na mijn middelbare school voor gekozen om een opleiding te volgen die aansluit bij het brandweervak; Integrale Veiligheidskunde. In 2016 ben ik begonnen met de opleiding Manschap Ainmiddels ben ik ook repressief actief als vrijwilliger in Nijverdal. 'Als overeenkomst hebben we de jeugdbrandweer', zegt André. 'We behoren beiden tot de leiding van de hedendaagse jugdbrandweer. Dit doen we met veel plezier'.

Samen oefenen en uitrukken
De gezamenlijke uitrukken blijven bijzonder, vindt André. 'Ik voel me trots tijdens onze gezamenlijke uitrukken'. Ditmar vindt het vooral mooi om jaren van ervaring in actie te zien. Wat hem wel opvalt is dat de opleiding in de loop van de jaren is veranderd. Benamingen zijn anders en ook het bestrijden van incidenten zelf gebeurt op een andere manier. Er is echter wel altijd een rode draad, namelijk: eigen veiligheid.  

'Tijdens de laatste grote multidisciplinaire Salland/Twente tunneloefening waren we 111 en 112. Heel bijzonder! Ondanks dat we vader en zoon zijn, is de knop voor beiden makkelijk om te zetten. Tijdens een oefening of uitruk zijn we collega's. Ditmar vindt het dan ook niet lastig om bevelen van zijn vader op te volgen. 'Dat moest ik thuis ook al wel, dus daar is weinig veranderd, haha'.

Met drie jaar ervaring staat Ditmar aan het begin van zijn brandweercarrière en is André met 28 jaar wel met zijn ‘nadagen’ bezig. Ditmar is heel trots op het feit dat zijn vader al zo lang bij de brandweer is en hoopt zelf ook zo lang actief te zijn. Dat André in januari is geridderd, vindt Ditmar mooi en bijzonder. 

Wat brengt de toekomst?
André staat op de lijst voor een hartoperatie. Zijn doel is om na de operatie weer goedgekeurd te worden om zo nog een aantal jaar mee te kunnen draaien. Ditmar hoopt zijn vader te evenaren en te kunnen groeien binnen de brandweer.  

Andre En Ditmar

Delen