Kameraadschap is wat Tom bij de vrijwillige brandweer zocht

De één gaat tennissen of voetballen, de ander gaat bij de vrijwillige brandweer. Zo is het eigenlijk gegaan, toen Tom (34) mede door een sportblessure niet meer kon voetballen. Zijn vader zat altijd bij de brandweer, dus de keus was snel gemaakt. Het is voor hem eigenlijk een soort hobby. Hij was ook opzoek naar kameraadschap, iets wat hij in zijn voetbalteam heeft ervaren. Dat gevoel van kameraadschap was er vrijwel direct toen hij bij de vrijwillige brandweer begon. Je hebt onderling dezelfde interesses en je kan van elkaar op aan.

 

Mensen helpen is het mooiste wat er is

“Het werk bij de vrijwillige brandweer geeft je verantwoordelijkheden. Ik weet nog dat we snel konden handelen bij een woningbrand. De vlammen kwamen uit het dak. Een gezin met drie kinderen stond gelukkig al buiten. Doordat je al een aantal jaren ervaring hebt als brandweerman, kun je vertrouwen op je instinct en snel en veilig handelen in gevaarlijke situaties. We konden veel redden van het huis. Daar doe je het voor en echt mensen kunnen helpen is het mooiste wat er is.”

Technische achtergrond is niet nodig

“Als je aangenomen wordt als vrijwilliger bij de brandweer, volg je eerst een tweejarige opleiding. Na de les ‘leven reddend handelen’ met ‘reanimatie en AED’ mag je mee op uitruk om ervaring op te doen. De opleiding bestaat uit drie modules: brandbestrijding, technische hulpverlening en optreden bij gevaarlijke stoffen. Je hebt geen technische kennis nodig om de opleiding te kunnen doen. Heb je wel een technische achtergrond, is dat natuurlijk een goede aanvulling. Voor mij als werktuigbouwkundige, komt mijn technische achtergrond goed van pas en spraken de modules van de opleiding mij direct aan.”

 

“De één gaat tennissen of voetballen, de ander gaat bij de vrijwillige brandweer.”

Tom

Je werkgever heeft er een BHV’er bij

“Naast je vaste opleidingsavond, heb je elke maandagavond (bij kazerne Delden) of dinsdagavond een oefenavond. Dan oefen je als korps verschillende scenario’s. Daarnaast heb je tijd voor de leerplekopdrachten. Als je de les ‘reanimatie en AED’ en het onderdeel ‘Brand’ met succes hebt afgerond, krijg je een BHV-pas. Voor mijn werkgever is het handig, want hij heeft er een BHV’er bij. Via de brandweer krijg ik realistische trainingen. Bijvoorbeeld, hoe je communiceert via de portofoon en hoe je een brandblusser hanteert. Deze ervaringen kan ik weer inzetten bij mijn werk, mocht dat nodig zijn. Omdat ik de BHV-trainingen bij de brandweer volg, hoef ik deze niet bij het bedrijf waar ik werk, te volgen. Twee jaar geleden ben ik bevelvoerder geworden. Ik merkte dat ik een stukje meer naar voren wilde stappen. De ervaringen die ik als bevelvoerder opdoe, komen ook weer goed tot uiting op mijn werk. Het is echt een wisselwerking.“

Vrijwillige brandweer is qua tijdsinvestering goed te overzien

Je investeert vooral tijd aan de voorkant. Tijdens de opleiding heb je naast je vaste opleidingsavond ook een oefenavond, met daarnaast de leerwerkplekopdrachten die je in moet plannen. Zodra de opleiding is afgerond, kost de brandweer niet veel vrije tijd.
“Mijn vrijwilligerswerk bij de brandweer neemt voor mij niet veel tijd in beslag. Zo’n één á twee keer per week moet ik uitrukken en ben ik vaak met een half uur weer terug. Onderling via de speciale brandweerrooster app houden we de bezetting in de gaten. Het is redelijk flexibel, mits je genoeg mensen (minimaal 6 personen) beschikbaar houdt voor een eventuele uitruk. Heb je toevallig een feestje, dan meld je je netjes af. De ervaring leert dat er over het algemeen voldoende collega’s beschikbaar zijn om te uitruk te waarborgen. Wanneer dit niet het geval is, wordt dit vaak onderling opgelost. Ik woon en werk dichtbij de kazerne. Als ik opgepiept word en ik ben aan het werk, dan ga ik vaak via de nooduitgang weg, spring ik op mijn fiets en ben ik binnen enkele minuten op de kazerne. Thuis zorg ik dat mijn auto altijd zo geparkeerd staat, dat ik direct weg kan rijden. Met de neus naar voren. Iedere brandweercollega zal dit herkennen!”

“Als thuiswerker kun je ook een pieper bij je hebben.”

Tom

Thuiswerken op de kazerne

“Het is natuurlijk wenselijk dat je binnen de gemeente woont of werkt, zodat je binnen enkele minuten op de kazerne bent. Maar met het thuiswerken tegenwoordig, maakt het eigenlijk niet meer uit in welke gemeente je werkt. Als thuiswerker kun je ook een pieper bij je hebben, zolang je maar in de buurt van de kazerne bent. Bij ons op de kazerne zijn er zelfs flexplekken waar je kunt werken. In plaats van thuiswerken, heb je een werkplek in de kazerne. De lijntjes zijn kort en je kunt direct aan de slag als je pieper gaat. Je begrijpt natuurlijk waarom ik dit vertel! Als thuiswerker kun je gewoon solliciteren bij de vrijwillige brandweer. En goed om te weten, je krijgt een financiële vergoeding als je bij de vrijwillige brandweer aan de slag gaat. Het is niet waarom je dit werk doet, mensen helpen is natuurlijk belangrijker dan de vergoeding. Maar het is toch mooi meegenomen.”

 

Bezoek de pagina Lees hier de verhalen van andere brandweervrijwilligers
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box