Word brandweerofficier!

Samen met de gemeenten, de politie en de geneeskundige hulpverleners bevordert en bewaakt Brandweer Amsterdam-Amstelland de veiligheid in de regio. Een korps van zo’n 1.100 mensen dat effectief optreedt bij branden en ongelukken, maar ook bij het bestrijden van rampen en het beheersen van grootschalige crisissituaties.

Brandweer Amsterdam-Amstelland, onderdeel van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, bestaat uit de zes gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. De regio heeft één miljoen inwoners, vele duizenden mensen die hier iedere dag komen werken en elk jaar twee miljoen toeristen die de regio bezoeken. Dat vraagt om slagkracht, om bundeling van kennis en kunde en een professionele aansturing.

Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft per 1 september 2018 één opleidingsplaats beschikbaar voor een aankomend

BRANDWEEROFFICIER

De opleiding wordt verzorgd door de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Het instituut heeft als wettelijke taak het ontwikkelen en verzorgen van officiersopleidingen voor de brandweer. Daarnaast verzorgt de Brandweeracademie tal van specialistische opleidingen en oefeningen voor de Nederlandse brandweer. In september 2018 gaat bij de Brandweeracademie de 51e voltijdsopleiding Brandweerofficier van start.

De functie van Brandweerofficier

Als brandweerofficier werk je voor Brandweer Amsterdam-Amstelland. Je loopbaan staat in het teken van leiderschap, waarbij doorgroei naar het strategische niveau tot de mogelijkheden behoort. Je kunt actief zijn als leidinggevende, projectleider of toonaangevend specialist. Daarnaast kun je worden ingezet als officier van dienst bij diverse incidenten, variërend van een ongeval met gevaarlijke stoffen tot een explosie.

Als brandweerofficier heb je ambitie, doorzettingsvermogen en sta je stevig in je schoenen. Je bent een leider en schrikt niet terug van stress. Oog voor mensen, samenwerken en gevoel hebben voor verschillende belangen zijn belangrijke kwaliteiten.

De opleiding tot Brandweerofficier

Tijdens de opleiding ben je in dienst van Brandweer Amsterdam-Amstelland. Je doorloopt een traject van leren op het instituut in Arnhem en doet praktijkervaring op door middel van stages. De opleiding Brandweerofficier duurt 1,5 jaar en heeft Arnhem als thuisbasis. De opleiding bestaat uit trainings- en vormingsweken in binnen- en buitenland, opdrachten en stages in de beroepspraktijk en lesweken inclusief avondprogramma’s. De vorming als Brandweerofficier vormt letterlijk en figuurlijk de rode draad in de opleiding en hierbij word je professioneel en persoonlijk begeleid. De inhoudelijke componenten van het opleidingsprogramma zijn onder meer de leerroute richting het operationele optreden als officier van dienst brandweer, leiderschapsontwikkeling en leidinggeven, projectmanagement, bedrijfsvoering, multidisciplinaire planvorming en fire safety engineering.

Na succesvolle afronding van de opleiding beschik je over diverse brandweerdiploma’s en ga je jouw loopbaan verder vormgeven binnen Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Instroomeisen

  • Je hebt een afgeronde universitaire opleiding (minimaal bachelor) of je studeert ruimschoots op tijd voor de start van de opleiding af;
  • Je bent zowel fysiek als mentaal in een topconditie. Je bent bestand tegen druk en stress, fysiek fit en hebt geen hoogte of engtevrees. Daarnaast beschik je over zwemvaardigheid;
  • Je beschikt over leiderschapskwaliteiten;
  • Je bent in het bezit van rijbewijs B;
  • Je bent woonachtig in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Als officier heb je een opkomsttijd van maximaal 30 minuten. Niet elke plaats binnen de regio is binnen deze tijd te bereiken. De opkomsttijd geldt dan ook tot het hart van onze regio, te weten Van Heenvlietlaan in Amsterdam.

Kernkwaliteiten

De kernkwaliteiten waarover je als brandweerofficier beschikt gaan over leiderschap, karakter en hoe je met je omgeving omgaat.

  • Leiderschap: Visie, zelfreflectie, verbindend, coachend, organisatietalent, analytisch en resultaatgericht;
  • Karakter: Betrouwbaar, empathisch, stabiel, veerkrachtig en stressbestendig;
  • Omgeving: Boegbeeld, samenwerken, netwerken, politiek-bestuurlijk sensitief en maatschappelijk georiënteerd.

Wat bieden wij jou?

Een gedegen opleiding tot Brandweerofficier en een afwisselende functie in een dynamische werkomgeving. Je bent gedurende de opleiding in dienst bij Brandweer Amsterdam-Amstelland (voor een periode van maximaal 2 jaar). Wij hebben de intentie om na succesvolle voltooiing van de opleiding deze aanstelling  om te zetten naar een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Het salaris gedurende je opleiding bedraagt minimaal € 2.335,-- en maximaal € 3.376,-- bruto per maand (schaal 8, NRGA). Inschaling is afhankelijk van je achtergrond en ervaring.

De selectieprocedure

Je solliciteert bij Brandweer Amsterdam-Amstelland. Na een briefselectie word je uitgenodigd voor een tweetal gesprekken met de selectiecommissie van Brandweer Amsterdam-Amstelland. Wij dragen twee kandidaten voor aan de landelijke selectie. Deze selectie begint met een sportdag waar je fysieke en psychische belasting worden getest. Op basis van de uitkomsten hiervan word je wel of niet uitgenodigd voor een vervolg, namelijk een assessment. Na het assessment wordt de definitieve keuze gemaakt voor kandidatuur aan de opleiding waarna een arbeidsvoorwaardengesprek volgt. Voorafgaand aan de definitieve aanstelling vereisen we een Verklaring Omtrent Gedrag en een medische goedkeuring waarna je aanmelding voor de opleiding volgt.

Solliciteren

Heb je interesse in deze opleidingsplaats stuur dan voor uiterlijk 25 maart 2018 je sollicitatie, onder vermelding van vacaturenummer 5, naar solliciteren@brandweeraa.nl. We verwachten je CV en motivatiebrief in één pdf bestand.

 

Brandweer Amsterdam-Amstelland streeft naar een diverse samenstelling van haar personeelsbestand.

Vragen over de functie-inhoud?

Neem contact op met de heer Henk Koelewijn (Coördinator Piketten) via telefoonnummer 020 – 555 6655 of mevrouw K. Lookman (Manager Brandweerkunde) 020 – 555 6422.

Kijk op www.brandweerofficier.nl voor meer informatie.