Durf jij het aan? Word brandweerofficier!

Werken bij Brandweer Amsterdam-Amstelland

Ons werk stopt nooit. Dag in, dag uit staan wij klaar om te beschermen wat waardevol is. Wij bestrijden brand, redden levens en verlenen hulp bij ongevallen. Liever nog zijn we problemen een stap voor. Daarom zetten we ons in voor preventie en geven we voorlichting en advies.

Ons werk is divers, geen dag is hetzelfde. Net als de mensen die bij ons werken. Zo dragen niet alle brandweermensen een helm en brandwerende kleding. Van communicatiemedewerker tot monteur, van controller tot P&O-adviseur: wij zijn allemaal Brandweer Amsterdam-Amstelland. Iedereen draagt vanuit de eigen expertise bij aan het functioneren van deze organisatie. Zowel fulltime als parttime.

Ons werk is dynamisch en veeleisend. We staan klaar voor anderen, maar ook voor elkaar. Met een goed advies, of juist een enthousiast idee. We denken niet in hokjes, maar vinden het belangrijk dat iedereen zich binnen de brandweer op zijn gemak voelt. Een prettige werkomgeving is immers een goede stimulans om het beste uit jezelf te halen.

Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft per 1 september 2020 één opleidingsplaats beschikbaar voor een aankomend

BRANDWEEROFFICIER

De opleiding wordt verzorgd door de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Het instituut heeft als wettelijke taak het ontwikkelen en verzorgen van officiersopleidingen voor de brandweer. Daarnaast verzorgt de Brandweeracademie tal van specialistische opleidingen en oefeningen voor de Nederlandse brandweer. In september 2020 gaat bij de Brandweeracademie de 52e voltijdsopleiding Brandweerofficier van start.

De functie van Brandweerofficier

Als brandweerofficier werk je voor Brandweer Amsterdam-Amstelland. Je loopbaan staat in het teken van leiderschap, waarbij doorgroei naar het strategische niveau tot de mogelijkheden behoort. Je kunt actief zijn als leidinggevende, projectleider of toonaangevend specialist. Daarnaast kun je worden ingezet als officier van dienst bij diverse incidenten, variërend van een ongeval met gevaarlijke stoffen tot een explosie.

Als brandweerofficier heb je ambitie, doorzettingsvermogen en sta je stevig in je schoenen. Je bent een leider en schrikt niet terug van stress. Oog voor mensen, samenwerken en gevoel hebben voor verschillende belangen zijn belangrijke kwaliteiten.

Maak kennis met Mark! Hij is net als Ron brandweerofficier en vertelt in dit interview álle ins en outs over het vak.

De opleiding tot Brandweerofficier

Tijdens de opleiding ben je in dienst van Brandweer Amsterdam-Amstelland. Je doorloopt een traject van leren op het instituut in Arnhem en doet praktijkervaring op door middel van stages. De opleiding Brandweerofficier duurt 1,5 jaar en heeft Arnhem als thuisbasis. De opleiding bestaat uit trainings- en vormingsweken in binnen- en buitenland, opdrachten en stages in de beroepspraktijk en lesweken inclusief avondprogramma’s. De vorming als Brandweerofficier vormt letterlijk en figuurlijk de rode draad in de opleiding en hierbij word je professioneel en persoonlijk begeleid. De inhoudelijke componenten van het opleidingsprogramma zijn onder meer de leerroute richting het operationele optreden als officier van dienst brandweer, leiderschapsontwikkeling en leidinggeven, projectmanagement, bedrijfsvoering, multidisciplinaire planvorming en fire safety engineering.

Na succesvolle afronding van de opleiding beschik je over diverse brandweerdiploma’s en ga je jouw loopbaan verder vormgeven binnen Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Instroomeisen

  • Je hebt een afgeronde universitaire opleiding en je kunt het bijbehorende getuigschrift uiterlijk in juni 2020 overleggen;
  • Je bent zowel fysiek als mentaal in een topconditie. Je bent bestand tegen druk en stress, fysiek fit en hebt geen hoogte of engtevrees. Daarnaast beschik je over zwemvaardigheid;
  • Je beschikt over leiderschapskwaliteiten;
  • Je bent in het bezit van rijbewijs B;
  • Als Officier van Dienst heb je een weekpiket in één van de drie OvD (Officier van Dienst) functies. Hiervoor geldt een opkomsttijd van maximaal 30 minuten. Om binnen de gestelde tijd bij een incident op locatie aanwezig te kunnen zijn woon je op maximaal 25 minuten rijafstand van de Van Heenvlietlaan te Amsterdam. Daarnaast word je ingezet als gekazerneerde OvD.

Kernkwaliteiten

De kernkwaliteiten waarover je als brandweerofficier beschikt gaan over leiderschap, karakter en hoe je met je omgeving omgaat.

  • Leiderschap: Visie, zelfreflectie, verbindend, coachend, organisatietalent, analytisch en resultaatgericht;
  • Karakter: Betrouwbaar, empathisch, stabiel, veerkrachtig en stressbestendig;
  • Omgeving: Boegbeeld, samenwerken, netwerken, politiek-bestuurlijk sensitief en maatschappelijk georiënteerd.

Wat bieden wij jou?

Een gedegen opleiding tot Brandweerofficier en een afwisselende functie in een dynamische werkomgeving. Je bent gedurende de opleiding in dienst bij Brandweer Amsterdam-Amstelland (voor een periode van maximaal 2 jaar). Wij hebben de intentie om na succesvolle voltooiing van de opleiding  deze aanstelling om te zetten naar een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Het salaris gedurende je opleiding bedraagt minimaal € 2.459,- en maximaal € 3.556,- bruto per maand (schaal 8, peildatum 1 juli 2020 CAR-UWO). Inschaling is afhankelijk van je achtergrond en ervaring.

De selectieprocedure

Je solliciteert bij Brandweer Amsterdam-Amstelland en dit gedeelte wordt gezamenlijk gedaan met de Brandweer Kennemerland en de Brandweer Noord-Holland-Noord. Nadat je jouw motivatiebrief en cv hebt ingestuurd, kijken de drie brandweerkorpsen gezamenlijk welke kandidaten zij uitnodigen voor de speeddate op 1 april 2020 in Alkmaar. Daarna wordt gekeken welke kandidaten het beste aansluiten bij de verschillende brandweerkorpsen en vinden verdere sollicitatiegesprekken plaats bij de korpsen zelf. Ben jij één van geselecteerden, dan word je uitgenodigd voor een tweetal gesprekken met de selectie- en adviescommissie van Brandweer Amsterdam-Amstelland. 

Ben je daarna één van de beoogde kandidaten? Dan mag je op 11 of 12 mei meedoen aan de landelijke test fysieke fitheid en fysieke vaardigheden. Bij succesvol afronden van deze tests, neem je deel aan het landelijk assessment.

Na het assessment wordt de definitieve keuze gemaakt voor kandidatuur aan de opleiding waarna een arbeidsvoorwaardengesprek volgt.

Voorafgaand aan de definitieve aanstelling vereisen we een Verklaring Omtrent Gedrag en een medische goedkeuring waarna je aanmelding voor de opleiding volgt.

Verdere informatie over de landelijke selectieprocedure vind je hier. https://www.brandweerofficier.nl

Meer informatie

Kom 14 maart 2020 naar de Open Dag op het opleidingsinstituut, het IFV in Arnhem. Via www.brandweerofficier.nl kun je je daarvoor aanmelden.

Solliciteren

Enthousiast geworden? Wacht dan niet langer en laat weten waarom jij onze nieuwe brandweerofficier bent. Dit kan natuurlijk middels een motivatiebrief, maar mag ook door het maken van een filmpje van maximaal 2 minuten. Deze kun je als bijlage meesturen of als (download) link in de mail. Daarnaast ontvangen we je cv.

Stuur voor 22 maart 2020 je sollicitatie, onder vermelding van vacaturenummer 9, naar solliciteren@brandweeraa.nlWe verwachten je cv en motivatiebrief in één pdf bestand.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 14 en 15.

Vragen over de functie-inhoud?

Neem contact op met de heer H. Koelewijn (Coördinator Piketten) of mevrouw M. van der Waal (P&O Adviseur) beiden via ons centrale telefoonnummer 020 – 555 6666.

Brandweer Amsterdam-Amstelland staat midden in de samenleving. Daarom zetten wij in op meer diversiteit binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. We werken hard aan een open cultuur met ruimte voor ieders unieke talent. Voor ons is diversiteit meer dan alleen de zichtbare verschillen tussen mensen. Diversiteit zit ook in de verschillende kwaliteiten van mensen, in de manier van werken en de manier van denken. Ons streven is dat onze organisatie een afspiegeling is van de samenleving met al haar verschillen.