Zo word je fulltime brandweerprofessional

Selectieprocedure

Voordat je aan de slag gaat moet je een selectieprocedure doorlopen. Als je deze positief afrondt, volgt een aanstelling voor de duur van je opleiding (2,5 jaar). Na die periode volgt bij goed functioneren een vaste aanstelling. De selectieprocedure voor deze functie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Sollicitatie

  De eerste selectieronde is op basis van je sollicitatiebrief, cv en harde eisen. De harde eisen zijn, minimaal 18 jaar en minimaal een VMBO kader diploma of MBO niveau 3. Voldoe je aan de harde eisen en weet je ons te overtuigen van je geschiktheid op de functie, dan wordt je uitgenodigd voor de selectieprocedure.

 • Sporttest

  Het eerste onderdeel is de fysieke vaardigheidstest bestaat uit de vier hoofdonderdelen: duurloop (uithoudingsvermogen), zwemproef (zwemvaardigheid), hindernisbaan (coördinatie en behendigheid) en de krachtproef. Alle onderdelen worden beoordeeld met een onvoldoende, matig, voldoende of goed. Als je op alle onderdelen een voldoende tot goed scoort, haal je de test. De uitslag van deze test is op dezelfde dag bekend.

 • Assessmentdag

  Deze dag bestaat uit drie onderdelen, namelijk het selectiegesprek (=sollicitatiegesprek), een psychologische test en een engtetest. De wijze waarop je scoort op deze drie testen tezamen maakt duidelijk of je door gaat naar de volgende ronde. De uitslag van deze dag is na een week bekend.

  • Selectiegesprek
   Het selectiegesprek voer je met vier medewerkers van de brandweer waarin je je motivatie toelicht, je werkervaring en er worden een aantal casussen bevraagd.
  • Psychologische test
   De psychologische, ook wel online capaciteitentest, duurt ongeveer 1,5 uur. De uitslag van de test toont in hoeverre je beschikt over de competenties die belangrijk zijn voor de functie.
  • Engte­vrees- (claustrofobie)
   Met een geblindeerde bril kruip je door een nauwe ruimte om vervolgens de uitgang te vinden. Deze test maakt duidelijk of je tegen kleine ruimtes kan en of je je kan oriënteren in het donker.
 • Outdoorkamp

  In het outdoorkamp doe je opdrachten met een groep en individueel. Deze opdrachten testen de wijze waarop je samenwerkt, hoe je je opstelt in een groep en hoe je presteert onder druk. Ook worden je technische vaardigheden getest. Het outdoorkamp duurt 24 uur en vindt plaats op een vrijdag/zaterdag of zondag/maandag. Wanneer er meerdere kampen zijn, ontvang je een uitslag een week na het laatste kamp.

Na het outdoorkamp is de selectieprocedure ten einde. Als je positief door het outdoorkamp heen bent gekomen dan rest je nog een onderdeel en dit is de medische aanstellings­keuring. De keuring wordt deels afgenomen door een arbo-arts en deels door de sportinstructeur van Brandweer Amsterdam-Amstelland en test je fysieke gezondheid. Buiten het testen van je fysieke gesteldheid, wordt je ook getest op hoogtevrees door het beklimmen van een 30 meter ladder.

 • Duiktest

  Duiken kan deel uitmaken van jouw takenpakket. Daarom wordt er na het outdoorkamp tevens een duiktest afgenomen om de duikpotentie van de nieuwe medewerkers in kaart te brengen. Dit is met name gericht op het ontdekken van talent met betrekking tot zwem- en duikvaardigheid. Deze test is geen onderdeel van de selectieprocedure en telt niet mee voor de beoordeling of je wel of niet kunt deelnemen aan de opleiding Manschap A. Als je goed scoort op de test word je gedurende je opleidingsperiode en de jaren daarna gevolgd door de duikorganisatie. Wie weet ligt er wel een carrière als duiker voor jou in het verschiet!

 • Verklaring Omtrent Gedrag

  Het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag is een voorwaarde om aangesteld te worden. De aanvraag en declaratie van de kosten loopt via Brandweer Amsterdam-Amstelland.

De sporttest

Tijdens de sporttest wordt er gekeken naar je uithoudingsvermogen, kracht en doorzettingsvermogen. Je kunt ervoor trainen maar het is wel belangrijk dat je een sportieve achtergrond hebt. De vier onderdelen zijn: hindernisbaan, krachtprof, zwemproef en duurloop. De bedoeling is dat je op geen van de onderdelen een onvoldoende scoort. Echter, je kunt wel een matig met een goed compenseren.

Wil je met ons oefenen voor de sporttest, mail dan naar brandweerprofessional@brandweeraa.nl.

Als je tijdens de sporttest helemaal kapot bent, heb je nog 50% over.

Marit Vriend
 • Hindernisbaan

  Tijdens het uitvoeren van een hindernisbaan word je beoordeeld op coördinatie, behendigheid, veiligheid en krachtuithoudingsvermogen. Het gehele parcours bestaat uit vijf banen die je drie keer achter elkaar met korte rustperiodes aflegt. Op de onderdelen kun je een voldoende of onvoldoende halen. Vanaf drie voldoendes per parcours heb je het onderdeel gehaald.

  Tip van sportinstructeur René: ga niet te hard van start, loop je eigen race en loop het tempo van twaalf kilometer per uur. Zorg voor goed schoeisel en zorg ervoor dat de schoenen zijn ingelopen.

 • Krachtproef

  Tijdens het onderdeel krachtproef wordt er gekeken naar het krachtuithoudingsvermogen. Je doorloopt een krachtcircuit om te kijken hoe het staat met je buikspieren, armspieren, borstspieren, rugspieren én talent voor touwklimmen. Lukt het je om binnen de tijd zo veel mogelijk oefeningen te doen, dan haal je de test.

  Tip van sportinstructeur René: train minimaal vier tot zes keer per week je arm-, been-, buik-, rug-, en borstspieren en train voor het touwklimmen de schippersslag techniek. Volg bij een fitnessclub een crossfit- of bootcamptraining om deze onderdelen goed te oefenen.

 • Zwemproef

  Tijdens de zwemproef wordt er gekeken naar je zwemvaardigheid op je buik, op je rug en onderwater zwemmen. Het doel is om een beeld te krijgen van je zelfredzaamheid in het water en of je potentie hebt om ook andere mensen uit het water te redden.

  Vanuit de uitgangshouding (in het water met je rug tegen de wand) laat je je onder water zakken en zwem je in en keer minimaal 15 meter onder water. De rest van de baan in schoolslag uitzwemmen. Vervolgens zwem je nog twee banen schoolslag en nog drie banen enkelvoudige rugslag. Dit alles doe je binnen vijf minuten. Met en zonder overal aan.

  Tip van sportinstructeur René: ga diep onder water, zet af aan de kant, zorg voor krachtige slagen en drijf goed uit. Ga naar het zwembad en train eerst zonder overal en daarna met.

 • Duurloop

  Tijdens de duurloop wordt je getest op je uithoudingsvermogen. Op een atletiekbaan (400 meter) ga je een afstand van zes kilometer lopen. Om een voldoende te scoren moet je dit als man binnen 30 minuten rennen, als vrouw binnen 32 minuten.

  Tip van sportinstructeur René: ga niet te hard van start, loop je eigen race en loop het tempo van twaalf kilometer per uur. Zorg voor goed schoeisel en zorg ervoor dat de schoenen zijn ingelopen.

Goed eten, goed rusten, goed sporten.

Nico Schuurman

Eisen sporttest

Download hier een overzicht met alle verwachtingen en eisen die voor de sporttest zijn gesteld.

FAQ

 • Hoe ziet mijn werkende leven er straks uit?

  Je krijgt een aanstelling voor 36 uur per week die worden verdeeld over 24-uursdiensten, 9-uursdiensten en dagdiensten. Houd er rekening mee dat je met al deze diensten te maken krijgt. Belangrijk om te weten is dat Brandweer Amsterdam-Amstelland een organisatie in verandering is er er meerdere roostervormen mogelijk zijn.

 • Wat ga ik verdienen?

  Maximaal schaal 5, trede 5 te weten € 2.334,- bruto per maand bij aanvang van de opleiding en afhankelijk van je leeftijd. Afhankelijk van het rooster waarin je wordt geplaatst ontvang je een brandweertoeslag.

 • Hoe lang duurt de selectieprocedure?

  Vanaf de sporttest tot en met de medische aanstellingskeuring duurt de selectieprocedure vijf maanden.

 • Wat gebeurt er als ik een onderdeel niet haal?

  Afhankelijk van welk onderdeel je niet haalt, krijg je een schriftelijke afwijzing of een telefonische toelichting van je afwijzing. Er zijn wel mogelijkheden om te herkansen maar niet in dezelfde selectieronde.

 • Ik heb dyslexie/dyscalculie. Wordt daar in de selectieprocedure rekening mee gehouden?

  Dit kan problemen opleveren bij het maken van de (online) psychologische test. Je kunt een verklaring overleggen waarin staat dat je dyslexie/dyscalculie hebt en daar wordt dan rekening mee gehouden tijdens de (online) psychologische test. Geef dit wel altijd aan voordat je de test gaat maken!

 • Wanneer weet ik of ik mag deelnemen aan de opleiding?

  De selectieprocedure bestaat een briefselectie, de sporttest, een assessmentdag, een psychologische test, een engtevrees test, een outdoorkamp en een medische keuring. Na het positief afronden van het outdoorkamp weet je of je als brandweerprofessional aan de opleiding mag beginnen.

 • Ik kijk een beetje op tegen de sporttest, hoe kan ik me hierop voorbereiden?

  Alle informatie kun je teruglezen op deze pagina over de sporttest. Inclusief een sportvideo waar alle onderdelen én gouden tips worden besproken. Een sportieve achtergrond helpt ontzettend. En natuurlijk, fanatiek trainen en er helemaal voor gaan!

 • Hoeveel mensen mogen er aan de opleiding beginnen?

  12 mensen per keer.

 • Wanneer begint de opleiding?

  Brandweer Amsterdam-Amstelland bepaalt wanneer je met de opleiding start. Doorgaans start de opleiding binnen een half jaar na het positief afronden van de selectieprocedure.

 • Hoe ziet de opleiding eruit?

  De opleiding duurt 26 tot 29 weken. De eerste 14 weken zijn fulltime van maandag tot en met vrijdag. Deze periode wordt afgerond met een examen. Vervolgens ga je twee dagen naar de opleiding en werk je een dag op de kazerne. Na de 29e week ga je een jaar lang stage lopen op een kazerne. Daarna volgt nog een jaar stage op een andere kazerne. Als je drie goede beoordelingen krijgt tijdens je opleidingsperiode, volgt een vaste aanstelling.

 • Ik heb al een baan maar zou toch heel graag als brandweerprofessional aan de slag gaan. Kan dat?

  Jazeker! We zijn naast beroeps ook op zoek naar vrijwilligers.

Vacatures

Bekijk de vacatures bij Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Bekijk onze vacatures

Doe meer bij de vrijwillige brandweer

Lees meer over Doe meer bij de vrijwillige brandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box