Op zoek naar adrenaline, écht teamwork en een maatschappelijke rol naast je (fulltime) baan of studie? Word brandweervrijwilliger bij Brandweer Amsterdam-Amstelland! Of het nu gaat om het blussen van een brand, mensen bevrijden uit een voertuig of een reanimatie, jij staat altijd klaar om te helpen. Samen met je team van vrijwillige brandweerprofessionals zorg je ervoor dat mensen en dieren 365 dagen per jaar, 24 uur per dag op de brandweer kunnen rekenen.
Om vrijwillig brandweerprofessional te worden hoef je je baan niet op te geven. Het is goed te combineren met je werk of studie. Elke week kom je op een vaste avond naar de kazerne om te oefenen. Daarnaast begin je met een interne opleiding. Ondertussen leer je het brandweerwerk al van dichtbij kennen, want als ‘aspirant’ (brandweer in opleiding) ga je ook al mee tijdens uitrukken!
Je maakt deel uit van een team van professionele collega’s waarop je kan bouwen en waarmee je een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving.
De basisopleiding tot manschap A duurt anderhalf jaar, één avond in de week en op zaterdag. Naast je opleiding is het de bedoeling dat je veel praktijkervaring opdoet. Dit doe je tijdens de wekelijkse oefenavond en de uitrukken. Je krijgt tijdens je opleiding een persoonlijke begeleider.
Je krijgt een vaste jaarvergoeding voor je werk bij de brandweer. Daarnaast ontvang je een uurvergoeding voor uitrukken, oefeningen en opleidingen. Wij zorgen ervoor dat je tijdens je werk goed verzekerd bent.
Als brandweervrijwilliger bij Brandweer Amsterdam-Amstelland word je brandweerprofessional bij een van onze 7 vrijwillige brandweerkazernes: Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Driemond, Duivendrecht, Uithoorn of Weesp. Je rukt niet alleen uit bij brand, maar doet veel meer! Brandweerprofessional Yara is vrijwilliger op kazerne Diemen. In de video hiernaast vertelt ze over haar brandweerleven en hoe ze op kazerne Diemen terecht is gekomen.
Samen met je ploeg bied je hulp bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, gaslekken, maar ook in het verkeer. Met 18 kazernes in onze veiligheidsregio zijn we vaak sneller ter plaatse dan onze collega’s van de ambulancediensten. Dit betekent dat het reanimeren van mensen een belangrijk onderdeel is van ons werk. Oude woningen met smalle steile trappen maken het voor slachtoffers vaak onmogelijk om naar beneden te komen als er iets is. Daarom helpen we met onze autoladder slachtoffers uit hoge en/of oude gebouwen zonder lift.
In tegenstelling tot de beroepsprofessionals, hoeven vrijwillige brandweerprofessionals niet 24 uur op de kazerne aanwezig te zijn. Je moet wel binnen enkele minuten de kazerne kunnen bereiken als het alarm afgaat. Hiervoor werken we met pagers. Zodra het alarm op je pager afgaat en je bent beschikbaar, moet je in staat zijn direct te schakelen en naar de kazerne te komen om uit te rukken! Uiteraard zijn er ook vrijwillige kazernes met flexplekken, mocht je het prettig vinden om overdag op de kazerne te werken.
In deze podcastserie luister je naar de échte verhalen van brandweervrijwilligers. Hoe combineren zij hun fulltimebaan met de brandweer? Moet je nou echt topfit zijn om brandweervrijwilliger te worden? En wat was hun motivatie om zich aan te melden? We bespreken het allemaal. Luister de podcastserie via Spotify.
Naast enkele gesprekken, het meelopen van een aantal oefenavonden en een assessment, is ook de aanstellingskeuring onderdeel van het aannametraject van de vrijwillige brandweer.
Wat de aanstellingskeuring inhoudt, zie je in de video hiernaast.
Woon je op enkele minuten afstand van een vrijwillige brandweerkazerne in de regio Amsterdam-Amstelland (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Driemond, Duivendrecht, Uithoorn of Weesp) en wil je weten wat het betekent om vrijwillig brandweerprofessional te worden? Wij vertellen het je graag persoonlijk! Vul het formulier in van de brandweerkazerne bij jou in de buurt en wij nemen contact met je op!
Let goed op dat je de juiste kazerne aanvinkt; dan komt je vraag direct op de juiste plek terecht en kunnen wij snel reageren.
Dat is afhankelijk van de vrijwillige kazerne waar je brandweervrijwillger bent. De meeste vrijwillige kazernes werken op basis van oproepbaarheid. Dat betekent dat je vanaf je huis of werk uitrukt als het alarm op je pager afgaat. Je kunt zelf aangeven wanneer je oproepbaar bent.
Kazerne Diemen, Uithoorn en Aalsmeer werken met dagdiensten. De dagdienst start om 08.00 uur en eindigt om 17:00 uur, tijdens de dienst verricht je diverse taken op de kazerne, kun je sporten en sta je klaar om uit te rukken. Je kunt gebruik maken van flexplekken voor als je wilt werken voor jouw hoofdwerkgever.
Dat ligt aan je eigen beschikbaarheid. Een minimale beschikbaarheid kan al het verschil maken!
Je hebt elke week een vaste oefenavond van +- 3 uur. Wanneer deze oefenavond is, verschilt per kazerne. Van jou verwachten we dat je komt oefenen volgens het oefenrooster op jouw kazerne. Af en toe komt het voor dat oefeningen in het weekend plaatsvinden. Door te oefenen blijven jouw kennis en vaardigheden up-to-date. Tijdens de opleiding kun je al meelopen met de oefenavonden om jouw leerwerkplekopdrachten uit te voeren of om te studeren. Zo leer je ook gelijk het team van jouw kazerne kennen.
Brandweervrijwilligers hoeven niet op de kazerne te zijn. Je moet wel binnen enkele minuten de kazerne kunnen bereiken als het alarm afgaat. Daarom werken we met pagers. Zodra het alarm op je pager afgaat en je bent beschikbaar, moet je in staat zijn direct te handelen en naar de kazerne te komen om uit te rukken. Alle vrijwillige kazernes zijn voorzien van flexplekken, mocht je het prettig vinden om overdag op de kazerne te werken.
Ja, overdag ben je welkom om bij ons op de kazerne te werken. Alle kazernes zijn voorzien van flexplekken.
De selectieprocedure duurt twee tot zes maanden.
Twee jaar (in twee seizoenen). Een opleidingsseizoen bestaat uit 7 maanden.
Je volgt in deeltijd de landelijke leergang Manschap A. Deze opleiding wordt betaald en gegeven door Brandweer Amsterdam-Amstelland. Je doet vervolgens examen bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).
Brandweer Amsterdam-Amstelland bepaalt wanneer je met de opleiding start. Doorgaans start de opleiding binnen een half jaar na het positief afronden van de selectieprocedure.
Minimaal 6 tot 12 personen.
Dat ligt aan je functie. Als aspirant (beginnende brandweervrijwilliger) bij Brandweer Amsterdam-Amstelland is in 2024 de jaarvergoeding €450. Daarnaast is er ook een uurvergoeding voor oefenavonden en uitrukken.
Iedereen die werkzaamheden verricht voor de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (waar Brandweer Amsterdam-Amstelland onderdeel van is) is verzekerd. Dit geldt niet alleen voor uitrukken, maar ook voor oefeningen, cursussen en examens.
Voor werkgevers is het zeker aantrekkelijk om een of meer brandweervrijwilligers in dienst te hebben. Op grond van de Arbowet is namelijk bepaald dat in elk bedrijf één of meerdere bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aanwezig moeten zijn. Wanneer je je brandweeropleiding hebt afgerond, lever je in die zin een bijdrage aan de veiligheid binnen het bedrijf waar je werkt.