“Een functie waarbij het allemaal samenkomt”

Beleid ontwikkelen én ervaren hoe dat in de praktijk uitwerkt. Ofwel, als brandweerofficier draag je bij aan de koude en de warme kant van de brandweer. Dat is precies wat het voor Mark van Barreveld (45) zo interessant maakt.

Hoi Mark, superleuk dat ik je mag interviewen! Want ik ben dus onwijs benieuwd naar je functie. Wat houdt dat nou in, brandweerofficier?

Brandweerofficier zijn is een combinatiefunctie. Enerzijds ben je werkzaam vanuit je expertise die je hebt verkregen vanuit studie en werkervaring, anderzijds werk je bijvoorbeeld als Officier van Dienst. Dat is iemand die opgeroepen wordt bij grotere incidenten. Iemand die dan het overzicht houdt, leiding geeft en in staat is om met een team complexe puzzels in lastige situaties op te lossen. Die praktijk kun je vervolgens weer meenemen naar de beleidsmatige kant van de functie. Zo ben je dus constant in beweging tussen de beide kanten van de brandweer. Dat maakt het voor mij extra interessant.

Wauw, dat klinkt echt super interessant. Kan iedereen brandweerofficier worden? Ook ik?

Voor een functie als brandweerofficier hoef je geen brandweerachtergrond te hebben. Met een afgeronde hbo- of  universitaire opleiding, een nodige dosis lef, doorzettingsvermogen en stressbestendigheid kom je al een heel eind. Of je nu hoofdredacteur bent van diverse tijdschriften, al ervaring hebt opgedaan in het bedrijfsleven of bewegingswetenschappen hebt gestudeerd. Het gaat er vooral om dat je je graag wil inzetten voor andere mensen, dat je graag wil leren over alles wat met incidentbestrijding te maken heeft en dat je niet bang bent voor ingewikkelde problemen en werken onder hoge druk. De invulling van de functie brandweerofficier is dus voor iedereen anders. Helemaal afgestemd op wat jij te bieden hebt, waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen.

Mark, wat heb jij dan allemaal gedaan voordat je bij de brandweer kwam?

Ik heb logistiek en technische vervoerskunde gestudeerd. Een brede studie die zich richt op vervoers- en productieprocessen maar ook op techniek en bedrijfskunde. Je leert om te organiseren, om stressbestendig te zijn, om samen te werken en te allen tijden overzicht te houden en te analyseren en anticiperen op wat er nodig is.

Na het afronden van mijn studie ben ik fulltime gaan werken voor een festival. Het organiseren van een evenement is ontzettend gaaf maar ook heel omvangrijk. Er zijn zoveel dingen te organiseren, zoveel mensen betrokken en ook zoveel dingen die fout kunnen gaan. Allerlei dingen die ik daar heb geleerd – zoals het hebben van overzicht, delegeren en anticiperen – komen nu nog steeds heel goed van pas.

Op een gegeven moment heb ik gereageerd op een vacature om trainingen te geven bij een Trainingscentrum voor brandbestrijding in Rotterdam en zo ging het balletje rollen. Ruim 12 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen bij Brandweer Amsterdam-Amstelland en nu werk ik in die regio als Gebiedsmanager Westelijk Havengebied. In de tussentijd adviseerde ik de brandweer over grootschalige evenementen, organiseerde multidisciplinaire oefeningen en ben nog een tijdje centralist geweest op de alarmcentrale.

Hoe ziet jouw leven als brandweerofficier eruit?

Drie keer in de maand draai ik een 24-uursdienst. Die dagen beginnen om 8 uur ’s ochtends op de kazerne wanneer de brandwachten ook beginnen met hun dienst. Ik richt me op de paraatheid van de voertuigen en op de bezetting van de kazernes in mijn gebied. Ondertussen en rondom die 24-uursdiensten werk ik aan de koude kant. Ik ben gebiedsmanager van het Westelijk Havengebied. Zo heb ik bijvoorbeeld contact met de directie van het havenbedrijf over hoe we een nieuwe kazerne die daar straks komt, gaan invullen. Wat er nodig is qua kennis en personeel. Maar ook heb ik contact met andere regio’s waarmee ik kennis uitwissel en praten we over hoe we gezamenlijk kunnen optreden bij grootschalige incidenten.

Tijdens zo’n 24-uursdienst komt het volgens mij écht samen.

Ja precies! Zo was ik laatst bij een brand in een verzorgingstehuis. De bevelvoerder gaf aan dat de ontruiming niet heel soepel was verlopen. Dit heb ik op mijn beurt weer teruggegeven aan de afdeling Preventie die vanuit hun expertise contact op heeft genomen met het tehuis. Echt een goed voorbeeld dat het samenkomt; dat je ervaring opdoet aan de warme kant en dat direct mee kan nemen naar de koude.

En verder?

Daarnaast heb je als officier een keer in de maand piket. Dat kan zijn als voorlichter, brandonderzoeker, of adviseur gevaarlijke stoffen. Zelf ben ik dan als vertegenwoordiger van de brandweer onderdeel van het Regionaal Operationeel Team. Het team dat bij elkaar komt bij incidenten met grote maatschappelijke impact zoals de grote stroomstoring afgelopen jaar.

En als je het in percentages zou moeten vangen?

Het is natuurlijk heel lastig want voor de warme kant ben je wel afhankelijk van incidenten. Maar grofweg zou ik kunnen zeggen dat ik met het draaien van diensten en het vakbekwaam blijven daarvoor, zo’n 40% van mijn tijd werk besteed aan de warme kant van mijn functie en 60% besteedt aan de koude kant.

Tot slot. Wat moet je absoluut kunnen als brandweerofficier?

Je moet in staat zijn om snel te kunnen schakelen. Binnen 10 minuten kan ik immers voor een probleem staan waar nog nooit iemand anders mee te maken heeft gehad met mensen die je soms nog nooit eerder hebt ontmoet. Dat maakt het niet alleen heel spannend maar dat betekent ook dat je onder druk complexe puzzels moet kunnen oplossen. Die oplossing op dat probleem wordt dan wel van je verwacht.

Kortom…

Een geweldig leuke, interessante en uitdagende baan die je helemaal eigen kunt maken met jouw specifieke interesses, kennis en kunde, waar veel kansen zijn en ruimte is om jezelf te ontwikkelen.

Doe mij zo'n baan!

Wil je net als Mark ook brandweerofficier worden? Bekijk hier onze vacature. Meer informatie over de opleiding vind je via brandweerofficier.nl

Delen