Zeer grote brand bij Eska in Sappemeer onder controle

  • Sappemeer
  • 29 mei 2019

Zeer grote brand bij Eska in Sappemeer

Maandag even voor het middaguur ontstond er in een grote loods vol oud papier aan de Noorderstraat in Sappemeer brand. Bij de verkenning bleek het al gauw om een groot complex te gaan waardoor de omvang van het incident lastig in te schatten was. Uit voorzorg werd er opgeschaald naar middelbrand waarna bleek dat verdere opschaling nodig was. Er werd opgeschaald naar GRIP 1 om te zorgen voor een goede coördinatie tussen de hulpdiensten.

Van offensief binnen naar defensief buiten

Een poging om de brand binnen te bestrijden leidde door bluswerkzaamheden uiteindelijk tot een onwerkbare situatie in verband met verslechterd zicht. De Officier van Dienst heeft vervolgens gekozen voor een inzet van buitenaf waarbij er nog wel een aantal straatwaterkanonnen binnen zijn blijven staan, maar al het ingezette brandweerpersoneel buiten bleef. De straatwaterkanonnen zorgden voor de blussing binnen.

Rook het grootste probleem

De rook in de loods vormde het grootste probleem. Het betrof een brand in een loods en geen gebouwbrand waarbij de rookontwikkeling substantieel was, maar er relatief weinig hitte in de loods aanwezig was. Door het slechte zicht was de beeldvorming lastig. Overdrukventilatoren hielpen niet afdoende bij het verdrijven van de rook. De ventilatoren blazen lucht van buiten naar binnen om de rook te verdrijven. Gaten in het dak maken was de enige optie om de rook kwijt te raken. Pas in de avonduren was het dak dusdanig afgebroken dat er enig zicht ontstond.

NL-Alert

Om de omgeving te waarschuwen voor de rook is er in de middag een NL-Alert verzonden voor een klein gebied rondom het incident. De gunstige windrichting zorgde ervoor dat slechts een klein industriegebied enige overlast van de rook ondervond. Metingen in het veld maakten al snel duidelijk dat er geen reden was om maatregelen te treffen. Rook is natuurlijk altijd giftig en hier hebben we duidelijk over gecommuniceerd met de media en via eigen kanalen.

Brand meester en overdracht

Op de dinsdagmorgen werd het sein brand meester gegeven. Het was duidelijk dat de brand geen gevaar meer vormde voor de omgeving. Het bedrijf had inmiddels specialisten uit het land geraadpleegd en ter plaatse om zelf verdere acties te ondernemen. Door het papier uit te rijden met shovels en te blussen met de bedrijfsbrandweer was een verdere inzet van de brandweer niet meer nodig.

 

Delen