Groningen

Werk als vrijwilliger bij Brandweer Groningen

Brandweervrijwilliger, iets voor jou?

Klaarstaan voor je buren, voor je dorp, voor de gemeenschap waarin je leeft. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van mens en dier. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. Mensen mogen 24/7 een beroep doen op jou en de andere collega’s in de ploeg. Om deze hulp in de toekomst te kunnen blijven bieden, zijn we op zoek naar versterking. Help jij ons helpen?

Klik op onderstaande knop om contact op te nemen. Je gaat naar de website van Veiligheidsregio Groningen.

Bezoek de pagina Contact opnemen

Wij zijn actief op zoek naar vrijwilligers in:

Meer weten over het werk als vrijwilliger?

Wil je meer weten over het werk als vrijwilliger of heb je vragen? Dan kun je contact opnemen met de ploegchef van de kazerne in jouw woonplaats.

Verhalen van vrijwilligers

Benieuwd naar verhalen van vrijwilligers bij de brandweer in Groningen? Bekijk alle vrijwilligersverhalen op één pagina.

Wie zoeken we precies?

We zoeken enthousiaste, nuchtere en praktische mensen met een hulpverlenershart, die deel uit willen maken van een hecht team. Want hulpverlenen doe je samen! Belangrijk is dat je woont (of werkt) in de buurt van een brandweerkazerne. Werk je in ploegendienst, parttime of ben je overdag beschikbaar? Dan komen we graag met je in gesprek. Heb je geen brandweerervaring? Geen probleem, want de brandweer verzorgt je opleiding.

Opleiding

Om uit te zoeken of het brandweerwerk echt wat voor je is, loop je eerst een tijdje mee op de kazerne. Oefeningen, uitrukken: alles komt voorbij. Word je er enthousiast van? Dan kun je beginnen aan de opleiding tot Manschap A!

  • Je studeert zelf thuis, daarnaast heb je een avond in de week les.
  • Ook doe je mee aan het oefenmoment van de ploeg (vaak is dit eens in de twee weken).
  • In totaal duurt de opleiding gemiddeld twintig maanden. Een kortere dagopleiding is soms ook mogelijk.
  • Tijdens de opleiding leer je alles over de vier kerntaken van de brandweer: brandbestrijding, technische hulpverlening, ongeval met gevaarlijke stoffen en waterongevallen.

Oefenen

Het is belangrijk om vakbekwaam te blijven op alle vier de kerntaken van de brandweer: brandbestrijding, technische hulpverlening, ongeval met gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Daarom is er een oefenrooster, en we verwachten van jou dat je je hieraan houdt.

Tijdens de opleiding kun je al meelopen met de oefenavonden om een beter beeld te krijgen van het brandweervak en om de collega’s van je kazerne te leren kennen.

Veel ploegen oefenen elke twee weken op een vaste avond op de kazerne. Soms zijn er ook overdag of in het weekend oefeningen.

Vergoedingen

Als vrijwilliger bij de brandweer ontvang je een vergoeding voor jouw inzet.

  • Deze vergoeding, dus geen loon, bestaat uit een vast onderdeel en een variabel onderdeel.
  • Het vaste deel bestaat uit een basisvergoeding.
  • Het variabele deel is een vergoeding die je op declaratiebasis ontvangt voor de uren die je maakt voor oefeningen, cursussen, incidentbestrijding en overige werkzaamheden waaraan je deelneemt.
  • De uitbetaling van vergoedingen vindt achteraf per kwartaal plaats.
  • De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de activiteit en jouw functie en rang.

Eisen

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je woont en/ of werkt in de buurt van de kazerne (op uiterlijk 5 minuten afstand)
  • Je beschikt over VMBO werk- en denkniveau of hoger
  • Je bent in het bezit van rijbewijs B
  • Je werkgever is op de hoogte en je mag tijdens je werk uitrukken
  • Je bent met name overdag beschikbaar
  • Je partner of gezin is op de hoogte van je werk als vrijwilliger

De vrijwillige brandweer combineren met je baan

Wees net als Marjet. Naast haar gewone baan als adviseur is ze actief bij de brandweer in onze provincie. Ze wil iets betekenen in en voor haar omgeving en is daarom bij de brandweer gegaan. Het maakt niet uit wie je bent of wat voor baan je hebt. Je bent altijd welkom om aan te haken.

Wat krijg je ervoor terug?

Als hulpverlener ben je in staat om mensen in noodsituaties te helpen. Dat kost inzet en kracht. Maar het geeft ook veel voldoening om samen met je team een klus te klaren! De opleiding en de taken van de beroepsbrandweer en de vrijwilligers zijn hetzelfde. Het is daarom vanzelfsprekend dat je als vrijwilliger ook een passende vergoeding ontvangt. Onze organisatie kent goede verzekeringsvoorwaarden, je werkt met modern materiaal en we zorgen voor je uitruktenue. Je gaat aan de slag in een hecht team en bent over een tijdje heel wat onvergetelijke ervaringen rijker!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box