Klaas Jan is opstapper bij de brandweer in Hoogezand: “Mooi om de commerciële wereld te combineren met mijn taak als hulpverlener”

28 maart 2024
Door regio: Groningen

Klaas Jan Niestijl is al 35 jaar vrijwilliger bij de brandweer in Vlagtwedde. Sinds een jaar is hij ook opstapper bij de brandweer in Hoogezand. Een opstapper is iemand die vrijwilliger is in zijn of haar eigen woonplaats en in een andere plaats meegaat op uitruk als dat nodig is. Klaas Jan werkt als bedrijfsleider bij de Welkoop in Hoogezand. Een drukke baan, maar toch krijgt hij de mogelijkheid om tijdens zijn werk mee op uitruk te gaan.

Nadat Klaas Jan 28 jaar bij Agrifirm en later de Welkoop in Vlagtwedde werkte, maakte hij 7 jaar geleden de overstap naar de vestiging in Hoogezand. In die 35 jaar kreeg Klaas Jan van zijn werkgever altijd de mogelijkheid om uit te rukken voor de brandweer. Sinds een jaar is hij opstapper bij de brandweer in Hoogezand. “Toen ik in Hoogezand ging werken zag ik de brandweer hier al regelmatig voorbijrijden. De kazerne zit namelijk even verderop. Ik heb er toen wel eens over nagedacht hoe mooi het zou zijn als ik hier opstapper kon worden. Ik ben geboren in Hoogezand. Zo’n anderhalf jaar geleden werd ik hiervoor gevraagd. Na een positief gesprek met de ploegchef van Hoogezand en toestemming van mijn werkgever was alles geregeld.

Flexibele werkgever

Klaas Jan is blij met de flexibiliteit van zijn werkgever: “De Welkoop wil een goede buur van de brandweer zijn en is maatschappelijk betrokken. Daarom krijg ik de ruimte om op te stappen wanneer het nodig is. Ik werk hier samen met een goed team en kan de zaak met een gerust hart achterlaten. Zo komt het wel eens voor dat ik net in een belangrijk telefoongesprek zit als de pieper gaat. Ik zeg dan altijd even dat ik vrijwilliger bij de brandweer ben en een collega neemt mijn rol dan over. Daar is altijd wel begrip voor.” Regelmatig neemt Klaas Jan een dienst over van een vrijwilliger in Hoogezand. Zo neemt hij deze week de dienst over van collega-vrijwilliger Hassan. Naast Klaas Jan heeft Brandweer Groningen nog enkele tientallen opstappers. Dit zorgt ervoor dat er overdag bezetting is op de verschillende kazernes. En de brandweer dus kan uitrukken met een volle tankautospuit.

Als eerste op de kazerne

“Als ik dienst heb als opstapper ben ik vaak als eerste op de kazerne. Maar ook als ik geen dienst heb en er sprake is van een spoedmelding ga ik vaak die kant even op. Dan kijk ik of er genoeg mensen zijn om de tankautospuit te bemannen. Als dit het geval is, ga ik gewoon weer verder met mijn werk bij de Welkoop. Ik wil niet de plek innemen van een vrijwilliger uit Hoogezand zelf. In Vlagtwedde ben ik chauffeur en bevelvoerder. In Hoogezand is dat niet zo. Maar mocht er een keer een chauffeur op de tankautospuit nodig zijn, dan stap ik natuurlijk achter het stuur.”

Carrière nog niet ten einde

Ondanks zijn jarenlange carrière denkt Klaas Jan nog niet aan stoppen: “Ik ben een beetje een adrenalinejunkie. Ik vind het mooi om mijn werk in de commerciële wereld te combineren met mijn taak als hulpverlener bij de brandweer. Mijn dochter Dian is sinds vorig jaar ook actief als vrijwilliger in Vlagtwedde en ik vind het mooi om samen op uitruk te gaan. Ik merk wel dat ik langer moet herstellen als ik er een keer ’s nachts uit moet. Maar zolang ik er nog lol in heb, ga ik niet stoppen.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box