Grote brand in Delfzijl legt monumentale boerderij in de as

  • delfzijl
  • 20 augustus 2019

In de nacht van maandag op dinsdag brak er brand uit aan de Ossenweg in Delfzijl. Een melding van een containerbrand die buiten zou branden veranderde al snel naar uitslaande boerderijbrand. Omwonenden waarschuwden de bewoners waardoor iedereen zich in veiligheid heeft kunnen brengen.

De melding
Rond 1.20 uur kwam op 20 augustus de eerste alarmering van een containerbrand. Omstanders die op de brand afkwamen meldden al snel dat een rietgedekte woonboerderij in lichtelaaie stond. Om 1.32 uur schakelde de meldkamer, na het krijgen van dit bericht, meteen op naar ‘grote brand’. De posten Delfzijl, Bierum, Appingedam en Siddeburen kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden.

Brandweerinzet
De inzet richtte zich in eerste instantie op het behouden van het voorhuis. Dit raakte ondanks de inspanningen al snel betrokken bij de brand waarna de inzet zich richtte op het bestrijden van vliegvuur. Rond 4.30 uur kwam Enexis ter plaatse om het gas af te sluiten en konden sloopwerkzaamheden aan het verwoeste monumentale pand beginnen. Het sein ‘brand meester’ werd om 5.35 uur afgegeven waarna we nog geruime tijd hebben nageblust.

Rookontwikkeling
Door de bluswerkzaamheden daalde de rook waardoor de naastgelegen wijk wat hinder heeft kunnen ondervinden. We gaven het advies ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven.

Bewoners en omwonenden
Voor de bewoners kwam Stichting Salvage ter plaatse. De gemeente plaatste hekken en zorgt dat de wijk ontdaan wordt van as. Voor meer informatie kunnen omwonenden bellen met de gemeente Delfzijl: 088 02 30 414.

Delen