Zeer grote brand boerderij Zijldijk

  • Zijldijk
  • 28 juli 2018

Nog geen twaalf uur na de zeer grote brand in Middelstum werd er wederom een schuurbrand gemeld en grootschalige inzet van de brandweer gevraagd. Door inzet van de brandweer aan de Kolholsterweg in Zijldijk kon een groot deel van het woonhuis en een naastgelegen schuur behouden.

Inzet
Even na half 11 op zaterdagochtend 28 juli werd door de meldkamer direct opgeschaald naar grote brand. Volgens de informatie stond één van de schuren op het terrein inmiddels volledig in brand en werden omliggende gebouwen op het terrein ernstig bedreigd.

Ter plaatste werd opgeschaald naar zeer grote brand en kwam er extra assistentie van diverse specialistische voertuigen. Om snel en voldoende water bij de brand te krijgen werden onder andere twee dompelpompen en een schuimblusvoertuig gealarmeerd.

Door de eerste eenheden werd direct ingezet op behoud van het woonhuis en een naastgelegen schuur met brandstoftanks. Een groot deel van het woonhuis en de gehele naastgelegen schuur konden behouden blijven. Een drietal aaneengeschakelde schuren kan als verloren worden beschouwd.

Droogte
Door vliegvuur en de aanhoudende droogte ontstonden diverse brandjes in een naastgelegen, gemaaid graanveld. Deze werden door brandweerlieden en een boer met zijn machines bestreden. Uit voorzorg werd hiervoor een tweede schuimblusvoertuig gealarmeerd.

Vanwege de warmte werd sneller een beroep gedaan op andere posten om ingezette collega’s af te lossen. Logistiek en catering werden vroegtijdig opgestart om aan de drinkbehoefte te kunnen voldoen.

Om kwart voor 2 in de middag kon het sein brand meester worden gegeven. De brandweer is tot laat in de avond bezig geweest met nabluswerkzaamheden, met ondersteuning van een sloopkraan. Op een later moment wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van de brand.

Delen