Terugblik: zeer grote brand aan de Papierbaan in Winschoten op 22 november

  • Winschoten
  • 27 november 2018

Donderdagochtend 22 november tegen tien voor twaalf kreeg de meldkamer van de brandweer een melding binnen van een brand in een pand aan de Papierbaan in Winschoten. De melder gaf aan dat hij rook uit het pand zag komen. Hierop is het korps van Winschoten gealarmeerd. Bij het zien van de grote zwarte rookwolken is besloten om op te schalen naar "grote brand".

Opschaling
We hebben al heel snel opgeschaald naar zeer grote brand om ondersteuningen van meerdere blusvoertuigen te krijgen. GRIP1 is afgekondigd om zo alle betrokken instanties ter plaatse te krijgen en snel met elkaar te kunnen afstemmen. Een tweede peloton (4 brandweerauto's) is opgeroepen en zij zijn gestart met het blussen aan de achterzijde. Er is besloten om op te schalen naar GRIP2 omdat er een aantal scholen en winkels veel last hadden van de rook en omdat de verwachting was dat we nog uren aan het blussen zouden zijn. In het totaal zijn er 9 brandweerwagens, 3 grootwatertransporten, 3 hoogwerkers en 4 meetploegen van 12 verschillende posten ingezet.

Rook
Bij de brand kwam veel rook vrij wat voor veel overlast zorgde in het centrum van Winschoten waar zich een aantal scholen, winkels en bedrijven bevinden. Er is een NL-Alert verzonden met de boodschap om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen. Blijf uit de rook! Was het advies.

Brand meester
Rond 16.00 uur is het sein "brand meester" gegeven. We hadden op dat moment de brand onder controle en er was geen kans meer op uitbreiding. We zijn overgegaan tot het nablussen van kleine brandhaarden die hier en daar nog in het pand woedden. Dat heeft nog enige uren in beslag genomen.

Delen