Brandweer redt paarden

  • Groningen
  • 06 september 2018

Ondanks dat de hitteperiode voorbij is, leek het erop dat vorige week een aantal paarden toch een duik wilden nemen in het water. De brandweer heeft meerdere paarden uit het water gered in Appingedam, Garrelsweer en Meedhuizen, omdat ze zelf niet meer aan kant kwamen.

De paarden proberen in de meeste gevallen zelf nog uit het water te komen, maar als ze uitgeput raken hebben ze hulp nodig. Een paard weegt tussen de 460 en 1000 kilo. Daarom wordt vaak de brandweer te hulp gevraagd om het paard uit de sloot te tillen met een kraan. Eerst wordt gekeken hoe het paard erbij ligt. Of het paard rustig is of wild, fysiek nog goed gesteld of al helemaal uitgeput. Vervolgens plaatst de brandweer een net of een band om de buik van het paard; “dat is soms best lastig, je hoopt daarom dat het paard een beetje beweegt, zodat het net of de band er onderdoor kan worden getrokken". Met de kraan wordt het paard het land opgesleept of omhoog. Met mankracht lukt dat niet, maar met een kraan wel: “Sommige dingen doe je niet met bloeddruk maar met oliedruk”, aldus één van de vrijwilligers die meehielp een paard uit het water te halen.  

De paarden van afgelopen week zijn met behulp van een kraan uit het water getild. De brandweer is ruim een uur bezig geweest.

Delen