Forse explosie verwoest appartementen in Veendam

  • Veendam
  • 20 april 2017

Op 19 april zorgde een explosie in een appartementencomplex in Veendam voor een ravage. Groots gealarmeerde hulpdiensten stelden alles in het werk getroffenen in veiligheid te brengen.

Alarmering
Om 10 voor 7 woensdagochtend 19 april werd de brandweer van Veendam gealarmeerd voor een woningbrand op de kruising Julianalaan/Prins Bernardlaan in Veendam. Tijdens het aanrijden werd duidelijk dat er een explosie had plaatsgevonden in een appartement op de derde verdieping van een appartementencomplex en werd opgeschaald.

Binnen krap tien minuten werd door de meldkamer opgeschaald naar GRIP 1, om te zorgen voor een goed gecoördineerd hulpverlening tussen de verschillende diensten. Gezien de ernst van de situatie, de grootte van het getroffen gebied en de complexiteit van de hulpverlening werd om 20 over 7 nogmaals opgeschaald, naar GRIP 2.

Hulpverlening
Bij aankomst troffen de brandweerlieden een zwaar gehavend flatgebouw aan, waar een tweetal appartementen op de derde en vierde verdieping was afgeslagen. Eerste inzet richtte zich op het ontruimen van het appartementencomplex , omliggende panden en het redden van bewoners. Een tweetal slachtoffers is met behulp van een hoogwerker vanaf hoogte gered. Tegelijkertijd werd brand bestreden die na de explosie ontstond.

Door de enorme klap ontstond er onduidelijkheid over de stabiliteit van de constructie van het gebouw en daarmee de veiligheid voor bewoners en hulpverleners.

Daarop werden een specialistisch, technisch team van de brandweer (STH team) en bouwkundigen gealarmeerd om te adviseren en ondersteunen.

Slachtoffers
Mensen die direct hun woning moesten verlaten werden opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Een deel van hen kon later op de dag terugkeren naar hun woningen.

Een drietal personen heeft lichte verwondingen opgelopen. Zij zijn gezien door ambulancepersoneel en konden eveneens naar de opvanglocatie gebracht worden. De 37 jarige bewoner van de geëxplodeerde woning is bij de explosie om het leven gekomen.

Afbouw
In verband met het incident bleef een nabijgelegen basisschool gesloten. Ca. 80 woningen in de omgeving hadden enkele uren geen gas en elektriciteit.

In de loop van de middag werd afgeschaald en konden de brandweereenheden retour kazerne keren. Een inmiddels gearriveerd sloopbedrijf startte in samenwerking met de gemeente met slopen van de appartementen en het opruimen van de omgeving.

 

 

Delen