Bewoners tijdig uit brandend huis door rookmelder

  • 22 november 2016

Bewoners van een woning aan de J.C. Rijpstraat in Delfzijl konden snel hun woning uit dankzij hun rookmelder. Zij werden hierdoor gewekt. In hun dak woedde donderdagnacht 10 november rond 02:30 uur een brand. Bij aankomst van de ploegen uit Delfzijl, sloegen de vlammen uit het dak. De brandweer kon na uur het sein brand meester geven. 

Grondige controle
Doordat de brand in het dak woedde, was het mogelijk dat het vuur zich via het dakbeschot onder de dakpannen verspreidde. De brandweer heeft dakpannen gelicht om dit te controleren. Vervolgens is het dak nog gecontroleerd met een warmtebeeldcamera. 

Impact 
Een dergelijke brand heeft veel impact op de bewoners. Stichting Salvage was snel ter plaatse om hen te ondersteunen met de nasleep van de brand.

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

De beste rookmelder voor jou

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel duurder maar levert veel gemak omdat je niet steeds weer een  nieuwe batterij hoeft te plaatsen.

Delen