Kersverse ouders helpen met brandveiligheid

  • Venlo
  • 26 september 2018

Oktober staat jaarlijks in het teken van de Nationale Brandpreventieweken. Dit jaar brengt de brandweer brandpreventie extra onder de aandacht bij aanstaande en jonge ouders. Burgemeesters en Brandweer Limburg-Noord overhandigen ouders van de eerstgeborene in elke gemeente in de maand oktober een ‘Brandweerkoffertje’ ter ere van de geboorte van hun kind.

‘Maak van je roze wolk, geen rookwolk’
In oktober zijn de jaarlijkse Nationale Brandpreventieweken. Onder de campagnenaam ‘Maak van je roze wolk, geen rookwolk’ maakt Brandweer Limburg-Noord een start om te komen tot een brandveilige generatie. Door al te beginnen bij de geboorte van een kind wil de brandweer alle kinderen laten opgroeien in een brandveilige omgeving.

Geboortekoffertjes en geboortetasjes
Voor jonge ouders is het belangrijk stil te staan bij de veiligheid van hun kinderen en dus ook bij de brandveiligheid in huis. De brandweer, gemeente en GGD helpen daarbij. De ouders van de eerstgeborene in oktober krijgen een speciaal ‘Brandweerkoffertje’ met daarin een rookmelder, handige tips en een leuk presentje uitgereikt door de burgemeesters. Burgemeester Monique de Boer (gemeente Roerdalen): “De wereld van ouders die net een baby hebben gekregen verandert. De veiligheid van de baby is voor jonge ouders heel belangrijk en tips en informatie over brandveiligheid helpt hen hierbij. Goed om hier tijdens de brandpreventieweken extra aandacht voor te hebben.” Alle andere kersverse ouders krijgen in de maand oktober een geboortetasje, met daarin tips en een leuk presentje, uitgereikt door medewerkers van het consultatiebureau. Zo worden ouders geholpen om de brandveiligheid in hun woning te vergroten. 

Kans op succes groot bij aanstaande en jonge ouders
De geboorte van een baby verandert je leven. De behoefte aan informatie bij aanstaande en kersverse ouders is groter. Er verandert veel in het dagelijkse leven, waardoor oude gewoontes worden doorbroken en er nieuwe voor in de plaats komen. De kans dat een boodschap over brandveiligheid  ‘binnenkomt’ én leidt tot verandering bij deze doelgroep, is dan ook groter.  Medewerkers van verschillende kraamzorgorganisaties en jeugdgezondheidszorg hebben daarnaast een ambassadeurstraining brandveiligheid gehad. Zij zijn daardoor in staat om specifiek in de maand oktober, maar ook daarna, jonge gezinnen te voorzien van tips en adviezen over brandveiligheid.

Delen