Limburg-Noord

Werk als vrijwilliger bij Brandweer Limburg-Noord

Werken bij de brandweer, zonder je huidige baan op te geven? Het kan! Honderden brandweermensen in onze regio combineren brandweervrijwilliger zijn met hun werk of studie. Werken bij de brandweer brengt actie, uitdaging en afwisseling in je leven. Je staat klaar voor je buren, je dorp of stad. Als het nodig is laat je al je werk vallen, want iedere seconde telt. Jij bent degene die het verschil kan maken. Samen met je brandweercollega’s doe je ontzettend belangrijk werk, werk om trots op te zijn!

Vrijwilliger?

Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilligers bij de brandweer. Het grote verschil met beroepskrachten is, dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat zijn. Als vrijwilliger kom je bij een alarm van thuis of het werk naar de kazerne. Omdat een vrijwilliger binnen 4 minuten bij de kazerne moet zijn, kunnen zij binnen 5 minuten uitrukken. Je oefent als vrijwilliger in de avonduren.

De naam ‘Brandweervrijwilliger’ is niet altijd een goede omschrijving. Voor de oefen/opleidingsuren en uitrukken krijg je een financiële vergoeding. Echter verwachten we ook dat je voldoende tijd paraat bent om uit te kunnen rukken.

Hulp verlenen

Als hulpverlener is het belangrijk dat je mensen wilt helpen. Als brandweer komen we uit bij mensen op de moeilijkste momenten in hun leven. Hulp krijgen is dan erg belangrijk voor hen. Maar ook voor de brandweercollega’s onderling is het belangrijk om voor elkaar klaar te staan.

Je wordt als brandweervrijwilliger gealarmeerd voor brand, maar ook bij verkeersongevallen, stormschade, het redden van dieren en ongelukken met gevaarlijke stoffen.

Opleiding

Na ongeveer 1,5 jaar ben je opgeleid tot een volledig inzetbare brandweervrijwilliger. Je volgt 1 avond in de week de opleiding en hebt 1 avond in de week een oefenavond. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid tot het volgen van een dagopleiding.

Enkele malen per jaar ga je naar een oefencentrum voor je opleiding of oefening. Goed opgeleid en getraind zijn, is een voorwaarde om brandweervrijwilliger te zijn.

Leeftijd / Fitheid

De minimum leeftijd voor een brandweervrijwilliger is 18 jaar. Ben je ouder, dan neem je vaak meer levenservaring mee. We zijn altijd op zoek naar een goede mix.

Fitheid

Als brandweervrijwilliger is het belangrijk dat je een basisconditie hebt. Dit wordt jaarlijks getest met een fitheidstest, de PPMO test. Twijfel je nog, neem dan contact met ons op.

Vrijwilliger bij de brandweer

Als brandweervrijwilliger kun je echt een bijdrage leveren. Je staat klaar voor je buren, je dorp of stad. Wij zoeken enthousiaste en gedreven vrijwilligers voor de diverse kazernes binnen onze regio.

Word vrijwilliger

Het werk van Brandweer Limburg-Noord

Lees meer over Het werk van Brandweer Limburg-Noord

Begin bij de jeugdbrandweer

Kijk jij altijd op als je een sirene hoort? Vind jij de brandweer leuk? Wil je meer over de brandweer leren? Denk dan eens aan de jeugdbrandweer!

Word jeugdlid
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box