100 jaar Brandweer Heythuysen: Een jaar van vieren met diverse activiteiten

08 april 2024
Door regio: Limburg-Noord

We hebben dit jaar iets speciaals te vieren: het 100-jarig jubileum van Brandweer Heythuysen! Op 14 april dit jaar bestaat Brandweer Heythuysen officieel honderd jaar. Bas Peeters, postcommandant van het korps, vertelt over dit mooie jubileum en licht alvast een tipje van de sluier op over de activiteiten die gepland staan.

Wanneer is Brandweer Heythuysen jarig?

14 april is de officiële ‘verjaardag’ van Brandweer Heythuysen, dan bestaan we honderd jaar! Maar ook al ver voor die tijd kent het dorp al brandbestrijders. Door de inspanningen van wethouder Niessen, werden er in 1924 een aantal mensen in dienst van de gemeente aangesteld. De reis van de brandweer start vanaf dat moment als een officiële organisatie. Dit korps werd in 2011 onderdeel van onze veiligheidsregio. En bestaat vandaag de dag uit 24 enthousiaste vrijwilligers.

We nemen een groot deel van het jaar de tijd om aandacht te besteden aan dit jubileum. Een moment om samen te vieren en waarop iedereen trots kan zijn. Niet alleen op de huidige brandweer, maar zeker ook onze rijke geschiedenis.

Wat staat er allemaal op de planning?

We willen de inwoners en bezoekers van Heythuysen graag meenemen in dit 100-jarig bestaan, daarom organiseren we een aantal leuke activiteiten en evenementen.

Opening 100 jaar Brandweer Heythuysen

Op 13 april om 16:00 uur openen we de festiviteiten rondom het 100-jarig jubileum op het kerkplein, in de Missiekapel, daar waar de brandweer van voor het eerst zijn eigen plek heeft gekregen. Er is ook een film te zien die de historie van honderd jaar brandweer Heythuysen weergeeft.

De Missiekapel is ook het beginpunt van de historische wandelroute. Vanaf deze dag is er een route te bewandelen door Heythuysen. Een zevental plaatsen in het dorp waren in de afgelopen honderd jaar belangrijk voor de Brandweer. Bij deze punten zijn bordjes geplaatst met een QR-code. Doormiddel van het scannen van de code krijg je meer informatie over deze locatie en de bijbehorende geschiedenis.

Open dag: “Brandweer van het verleden naar heden”

Op 1 juni staat de Dorpstraat van de kerk tot aan het voormalig gemeentehuis in het teken van de brandweer: “Brandweer van het verleden naar het heden”. Bezoekers zien hoe de brandweer zich hier de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld. Er zullen diverse brandweervoertuigen en -materialen opgesteld staan. Van de voertuigen en materialen die de brandweer lang geleden gebruikte, tot aan het nieuwe moderne materiaal van nu. Tussen al deze bezienswaardigheden zijn er diverse demonstraties te zien.

Tijdens deze feestelijke dag zijn ook andere hulpverleningsorganisaties aanwezig zijn, waaronder politie, ambulance en de reddingsbrigade. Natuurlijk zijn de brandweerlieden van onze Brandweer Heythuysen ook aanwezig. Deze dag is ook het evenement “Preuf Heitse”, hapjes en drankjes worden verzorgd door de lokale ondernemers uit Heythuysen.

Landelijke finale Brandweerwedstrijden

Het feestjaar sluiten we af op 21 september met de landelijke finale van de brandweerwedstrijden. De negen beste teams uit Nederland gaan in Heythuysen met elkaar de strijd aan voor de titel ‘landskampioen 2024’.

"Het is prachtig om te zien hoe iedereen druk in de weer is geweest en nog steeds is om deze viering vorm te geven. Wij samen zijn Brandweer Heythuysen!"

Postcommandant Bas Peeters

Bas Peeters

Hoe is het om postcommandant te zijn van Brandweer Heythuysen?

Ik ben enorm trots op ons korps. Een viering als deze brengt ons nog dichter bij elkaar. Samen werken en vorm geven aan een mooie viering van honderd jaar Brandweer Heythuysen, dat doet zeker goed. De betrokkenheid is super!
Maar de brandweer is een organisatie die sterk in beweging is. Door verschillende rampen en incidenten is de vraag naar veilig en verantwoord brandweeroptreden gegroeid. Er is een sterke focus ontstaan op meer geoefend personeel, beter materieel en betere voorzieningen. De vrijwilligers zijn hierbij onze ruggengraat. Het vrijwilligerslandschap is ook sterk veranderd. Daar waar voorheen men zich bond aan één vereniging zijn we nu al snel betrokken bij drie soms wel vier verenigingen. Het is niet altijd makkelijk om mensen te binden en geënthousiasmeerd te houden. Wij als Brandweer Heythuysen lukt het ons om gezamenlijk deze uitdagingen dagelijks het hoofd te bieden. Waarin we zorgen voor die paraatheid, gezamenlijk oefenen en zeker ook veel plezier maken!

Ik wil dan ook nogmaals mijn waardering uitspreken over het werk wat alle vrijwilligers hebben verzet de afgelopen jaren. Maar natuurlijk ook de oud-leden en de dorpsgenoten welke geheel belangeloos hebben mee geholpen, dank jullie wel!

Wanneer is het jubileumjaar voor jou geslaagd?

Als we op 22 september, wanneer we gezamenlijk de viering afsluiten met een familiedag, terug kijken op een viering die Brandweer Heythuysen waardig is geweest. Samen hebben we alles vorm gegeven. Samen hebben we de schouders er onder gezet. Samen hebben we geluid gemaakt, wat in het dorp en ver daar buiten iedereen heeft kunnen horen. Het is prachtig om te zien hoe iedereen druk in de weer is geweest en nog steeds is om deze viering vorm te geven. Wij samen zijn Brandweer Heythuysen!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box