Limburg-Noord

Jeugdbrandweer

Nederland telt zo’n 150 brandweerkazernes waar een jeugdbrandweerkorps actief is. De jeugdbrandweer bestaat uit enthousiaste jongens en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die geïnteresseerd zijn in de brandweer. De jeugdbrandweer is onder te verdelen in twee leeftijdsgroepen: de junioren (12 tot 15 jaar) en aspiranten (16 tot 18 jaar). Jaarlijks nemen zij deel aan wedstrijden, oefeningen en activiteiten. In Limburg-Noord is de jeugdbrandweer actief bij Brandweer Venlo, Horst/Sevenum en Nederweert.

“De jeugdbrandweer voegt heel veel toe aan je ontwikkeling. Je zet je in voor de maatschappij. En daarbij is de jeugdbrandweer een goede kweekvijver voor nieuw talent. Je hoopt dat het voor de jeugdleden ook een passie wordt en dat ze uiteindelijk doorstromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer.”

Joris – Jeugdleider in Nederweert

 

Jeugdlid in Limburg-Noord

Er zijn oefeningen en lesavonden om op een interactieve en leuke manier kennis te maken met het brandweervak. De ene keer gaat het om een oefening waarbij er een fictieve brand geblust moet worden. De andere keer wordt de theorie behandeld of leer je hoe je een auto moet knippen. Je leert als jeugdbrandweer heel erg veel over brand, maar het vak is veel meer dan alleen dat. Gedurende de training leer je ook dingen over hulpverlening en hoe het allemaal werkt binnen de brandweerorganisatie. Je krijgt als jeugdlid lesstof die exact hetzelfde is als de lesstof voor volwassenen, als het Arbo technisch binnen deze leeftijdsgroepen past. Hierdoor doe je al ervaringen op die handig zijn bij de verdere doorstroming naar de ‘grote’ brandweer.

Natuurlijk is er ook tijd voor gezellige activiteiten. Er is jaarlijks een gezamenlijke activiteit/BBQ en de aspiranten van alle jeugdkorpsen in Limburg-Noord nemen deel aan de jaarlijkse jeugdbrandweerwedstrijden in Nederland. Ook wordt er een regionale eindoefening ter afsluiting van het seizoen georganiseerd met alle jeugdkorpsen in Limburg-Noord.

 

Jeugdbrandweer iets voor jou?

Kijk jij altijd op als je een sirene hoort? Vind jij de brandweer leuk? Wil je meer over de brandweer leren? En ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan is de jeugdbrandweer iets voor jou!

Jeugdbrandweer Venlo

Heb je interesse of wil je een keer komen kijken op de oefenavond op dinsdag? Neem dan contact op met Roy van Veggel:

Stuur een e-mail: r.van.veggel@vrln.nl
Of bel: 06-20528199

Jeugdbrandweer Horst/Sevenum

Heb je interesse of wil je een keer komen kijken op de oefenavond op vrijdag? Neem dan contact op met Ton Hoeijmakers:

Stuur een e-mail: thoeij@home.nl
Of bel: 06-54797175

Jeugdbrandweer Nederweert

Heb je interesse of wil je een keer komen kijken op de oefenavond op vrijdag? Neem dan contact op met Edward Sieben:

Stuur een e-mail: e.sieben@vrln.nl
Of bel: 06-54797175

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box