Limburg-Noord

Vrijwilliger, iets voor jou?

Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilligers bij de brandweer. Het grote verschil met beroepskrachten is, dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat zijn. Zij komen bij een alarm van thuis of het werk naar de kazerne. Omdat een vrijwilliger binnen 4 minuten bij de kazerne moet zijn, kunnen zij binnen 5 minuten uitrukken. Vrijwilligers oefenen in de avonduren en krijgen een financiële vergoeding.

Film Brandweer Limburg-Noord

Vrijwilliger?

De naam ‘Brandweervrijwilliger’ is niet altijd een goede omschrijving. Voor de oefen/opleidingsuren en uitrukken krijg je een financiële vergoeding. Echter verwachten we ook dat je voldoende tijd paraat bent om uit te kunnen rukken. Twijfel je nog, of heb je nog vragen hierover, neem dan vooral contact met ons op.

Hulp verlenen

Als hulpverlener is het belangrijk dat je mensen wilt helpen. Als brandweer komen we uit bij mensen op de moeilijkste momenten in hun leven. Hulp krijgen is dan erg belangrijk voor hen. Maar ook voor de brandweercollega’s onderling is het belangrijk om voor elkaar klaar te staan.

Je wordt als brandweervrijwilliger gealarmeerd voor o.a. brand, ongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Als brandweervrijwilliger kun je echt een bijdrage leveren. Brandweerman/vrouw is niet voor niks één van de meest gewaardeerde beroepen.

Opleiding

Na ongeveer 1,5 jaar ben je opgeleid tot een volledig inzetbare brandweervrijwilliger. Je volgt 1 avond in de week de opleiding en hebt 1 avond in de week een oefenavond. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid tot het volgen van een dagopleiding.

Enkele malen per jaar ga je naar een oefencentrum voor je opleiding of oefening. Goed opgeleid en getraind zijn, is een voorwaarde om brandweervrijwilliger te zijn.

Leeftijd / Fitheid

De minimum leeftijd voor een brandweervrijwilliger is 18 jaar. Ben je ouder, dan neem je vaak meer levenservaring mee. We zijn altijd op zoek naar een goede mix.

Fitheid

Als brandweervrijwilliger is het belangrijk dat je een basisconditie hebt. Dit wordt jaarlijks getest met een fitheidstest, de PPMO test. Twijfel je nog, neem dan contact met ons op.

Brochure brandweeropleidingen

Meer informatie over de opleidingen voor functies bij de brandweer vind je in het e-magazine brandweeropleidingen!

Brochure brandweeropleidingen

Regionaal Opleidingsinstituut Limburg-Noord

Lees meer over Regionaal Opleidingsinstituut Limburg-Noord
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box