Collega’s Brandweer Limburg-Noord in nieuw operationeel uniform

26 maart 2024
Door regio: Limburg-Noord

Wat komt er allemaal bij kijken?

Inmiddels lopen ze er al een aantal weken in rond: onze brandweercollega’s in het nieuw operationeel uniform. Wat staan ze er goed op! Maar een kleine duizend mensen voorzien van een nieuw uniform, daar komt flink wat bij kijken. De invoer van deze nieuwe kledinglijn binnen onze regio is een enorme investering. Dirk van den Ende en Rick Meulen weten als kledingcoördinatoren van de afdeling Materieel er inmiddels alles van. Zij zorgden dat al onze brandweercollega’s in de regio voorzien zijn van de nieuwe uniformen.

Links: Dirk van den Ende Rechts: Rick Meulen

Hoe is het proces verlopen en wat was jullie rol binnen de uitlevering van de uniformen?

Rick: “Het initiatief kwam om vervangende kleding voor de kazernekleding te ontwikkelen van de regio Haaglanden. Dit was al voor de corona-periode. Het nieuwe uniform is samen met brandweermensen uit het land ontwikkeld, daarbij is er gekeken naar draagcomfort, pasvorm én uitstraling. Het uniform is uitvoerig getest, zodat het goed aansluit bij de wensen en het gebruik in de praktijk. Mensen legden er de TSC (Taak Specifieke Conditietest) mee af en droegen het uniform bijvoorbeeld onder de uitrukkleding. Vervolgens ga je evalueren, wat moet er nog veranderen? En dan heb je ook nog een fabrikant en leverancier nodig. Dit is allemaal een landelijk proces. Onze keuze was wel om het aanmeten van de uniformen zelf uit te voeren, met uitgebreide passessies. Vervolgens hebben we alle uniformen besteld bij de leverancier (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, NIPV) en zelf gesorteerd en verspreid in de regio. Op dit moment zijn we nog druk bezig met de fouten eruit te halen. Zoals te kleine of te grote uniformen of uniformen met productiefouten. Voor de collega’s van de dagdiensten en beroeps is dit bijna afgerond. De komende tijd gaan we aan de slag voor de vrijwilligers. En de inname van de oude kleding is nog een grote klus.”

Waarom nieuwe kleding?

Rick: “De oude kazernekleding is al heel lang niet meer doorontwikkeld. Het nieuwe uniform is een grote verbetering ten opzichte van de oude kleding. We krijgen nu al van veel collega’s terug dat het uniform een stuk beter zit en een betere pasvorm heeft. En de uitstraling, het is een modern uniform dat alle 25 Veiligheisregio’s gaan dragen. Dit nieuwe uniform zorgt voor de professionaliteit en de eenheid van de brandweer.”

Uit welke kledingitems bestaat het operationeel uniform?
Dirk: “Het uniform bestaat uit een broek, polo met korte en lange mouw, ondershirt, polosweater, softshell jas en doorwerkjas, aangevuld met een cap, beanie (muts), riem en sokken. En de veiligheidsschoenen.”

Hoe draag je het operationeel uniform?

Rick: “De oude kazernekleding bestond uit een blauw katoenen overhemd en zwarte broek en nu hebben we een écht een operationeel uniform wat voldoet aan de criteria voor een persoonlijk beschermingsmiddel. Bij sommige regio’s dragen ze dit uniform ook bij aantal laag-risicotaken, zoals bij reanimaties of een liftopsluiting. Wij dragen daar het uniform niet voor. De draagvoorschriften voor dit uniform zijn ook een stuk strenger. Hierin staat beschreven wanneer en hoe de kleding gedragen kan worden. Het is bijvoorbeeld verplicht om rangonderscheidingstekens te dragen. Dit hoefde voorheen niet. En de veiligheidsschoenen moeten van de hoogste veiligheidsklasse (S3) zijn. Veel collega’s droegen eerst veiligheidsschoenen met een mindere klasse.“

Dirk: “ Het is ook zo dat je het operationeel uniform niet in combinatie met privékleding mag dragen. De enige toegestane combinatie is die met de uitrukkleding.

Wanneer draag je het operationeel uniform?

Rick: “Iedere collega die onder brandweerzorg valt, komt naar het werk in het operationeel uniform. Dus je draagt het uniform op het werk altijd.”

Dirk: “Bij de vrijwilligers is dit weer net iets anders. Elke post beslist zelf wanneer ze de uniformen dragen. Of ze bijvoorbeeld wel of niet in het uniform naar een oefenavond komen. Daarbij geldt wel weer: als ze de uniformen dragen, geheel via draagvoorschrift.

 

"Het is echt goed geweest voor de verbinding met alle collega’s. Een dankbaar proces.”

Rick

Wat gebeurt er met de oude kleding?

Rick: “We nemen alle oude kleding in. Veel van deze kleding is nog in goede staat. Deze worden hergebruikt door andere regio’s die nog niet bezig zijn met de uitlevering van het nieuw operationeel uniform. Maar we bekijken ook hoe we bijvoorbeeld van de jassen nieuwe producten kunnen maken. Hiervoor komt binnenkort een universiteit uit Duitsland langs. Wanneer dat niet mogelijk is, neemt het NIPV de kleding terug. Om het NIPV te ondersteunen, denken alle regio’s mee om een duurzame bestemming te zoeken voor de oude kleding.

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen periode?

Dirk: “Ik kreeg er veel energie van, maar er waren ook wel eens momenten dat je dacht, poeh.. maar het is zeker een leuk project. Rick en ik vullen elkaar goed aan, we zijn een goed team samen.”

Rick: “Ik ben zeker trots. Ook op Dirk, nieuw binnenkomen en geen ervaring hebben in de kledingbranche. En dan zetten we dit toch samen neer. Enerzijds is het een heel leuk proces, maar anderzijds is het ook super intensief. Het is gewoon veel werk om voor een kleine duizend collega’s uniformen uit te leveren. Je wordt overspoeld met telefoontjes en e-mails. Het mooiste van dit hele proces is dat je zo veel mensen ziet en leert kennen. Het is echt goed geweest voor de verbinding met alle collega’s. Een dankbaar proces.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box