Fase ‘extra alert’ door aanhoudende droogte

  • Venlo
  • 02 juli 2018

Het is al langere tijd droog in onze regio. Dat betekent dat we met z’n allen extra alert moeten zijn op natuurbranden. Zeker in grote natuurgebieden zoals Nationaal Park de Maasduinen, Nationaal Park de Meinweg, het Weerterbos en Nationaal Park de Grote Peel is het belangrijk om goed op te letten.

Ontwikkelingen volgen
Brandweer Limburg-Noord is goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Een specialist natuurbrandbestrijding volgt dagelijks de ontwikkelingen. De brandweer volgt daarnaast met meetstations de droogteontwikkelingen op de voet. Als een natuurbrand ontstaat, rukt de brandweer met extra mensen en extra materieel uit zodat de brand snel geblust wordt. Hierbij kunnen ze, net zoals gewoonlijk, ook de hulp inschakelen van andere regio’s zoals Zuid-Limburg, Brabant-Noord  en Brabant-Zuidoost.

Euregionaal project ter beheersing natuurbranden
De Veiligheidsregio Limburg-Noord neemt deel aan een Euregionaal project wat tot doel heeft natuurbranden structureel beter beheersbaar te maken. Hierbij wordt met verschillende  (internationale) partijen waaronder provincie, gemeenten, veiligheidsregio’s, bosbeheerders en eigenaren samengewerkt om preventieve maatregelen te nemen en elkaars werkwijzen beter te leren kennen.

Verandering kleurcodes
De brandweer en natuurorganisaties hebben eerder dit jaar afscheid genomen van de vijf kleuren lichtgroen, groen, geel, oranje en rood om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er twee ‘fasen’. Fase 'regulier risico' (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Zodra een gebied in fase 'extra alert' (2) zit, voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit. Op www.natuurbrandrisico.nl kun je zien welke fase in jouw regio geldt.

Iedereen kan helpen
Tijdens de huidige natuurbrandrisico fase vragen we inwoners en recreanten om extra alert te zijn op het ontstaan van (natuur)brand. Natuurlijk kunnen mensen nog steeds gerust de natuur intrekken, maar meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.

Delen