Eerste koffertje voor Roze wolk wordt uitgereikt

  • Maasbree
  • 10 oktober 2018

Burgemeester Delissen van gemeente Peel en Maas bezoekt donderdag 11 oktober de familie Geerarts. Zij overhandigt die dag, samen met de brandweerpost Maasbree, persoonlijk een ‘Brandweerkoffertje’ ter ere van de geboorte van hun kind. De familie Geerarts deed deze maand als eerste aangifte van de geboorte van zoon Julian. Het gezin krijgt dit ‘Brandweerkoffertje’ in het kader van de Nationale Brandpreventieweken. Tijdens deze weken brengt de brandweer brandpreventie extra onder de aandacht bij kersverse ouders.

‘Maak van je roze wolk, geen rookwolk’
In oktober zijn de jaarlijkse Brandpreventieweken. Onder de campagnenaam ‘Maak van je roze wolk, geen rookwolk’ maakt Brandweer Limburg-Noord een start om te komen tot een brandveilige generatie. Door al te beginnen bij de geboorte van een kind wil de brandweer alle kinderen laten opgroeien in een brandveilige omgeving.

Geboortekoffertjes en geboortetasjes
Voor jonge ouders is het belangrijk stil te staan bij de veiligheid van kinderen en dus ook bij de brandveiligheid in huis. De brandweer, gemeente en GGD helpen daarbij. De ouders van de eerstgeborene in oktober krijgen van de burgemeester een speciaal ‘Brandweerkoffertje’ met daarin een rookmelder, handige tips en een presentje. Burgemeester Delissen: ”Goed dat er aandacht is voor de brandveiligheid bij jonge gezinnen. Leuk dat ik het eerste brandweerkoffertje van de regio Limburg-Noord mag uitreiken.” Alle andere kersverse ouders krijgen in de maand oktober een geboortetasje, met daarin tips en een leuk presentje, uitgereikt door medewerkers van het consultatiebureau. Zo worden ouders geholpen om de brandveiligheid in hun woning te vergroten. Jac Rooijmans, directeur van Veiligheidsregio Limburg-Noord: “Een mooi project, waarbij er een logische samenwerking is ontstaan tussen collega’s van Brandweer én GGD. Met dit project kunnen we samen optrekken richting eenzelfde doelgroep. Samen dragen we zo bij aan ons streven naar de gezondste en veiligste regio.”

Kans op succes groot bij aanstaande en jonge ouders
De geboorte van een baby verandert je leven. De behoefte aan informatie bij aanstaande en kersverse ouders is groter. Er verandert veel in het dagelijkse leven, waardoor oude gewoontes worden doorbroken en er nieuwe voor in de plaats komen. De kans dat een boodschap over brandveiligheid  ‘binnenkomt’ én leidt tot verandering bij deze doelgroep, is dan ook groter.  Medewerkers van verschillende kraamzorgorganisaties en jeugdgezondheidszorg hebben daarnaast een ambassadeurstraining brandveiligheid gehad. Zij zijn daardoor in staat om specifiek in de maand oktober, maar ook daarna, jonge gezinnen te voorzien van tips en adviezen over brandveiligheid.

Delen