Elektriciteit Opslag Systemen (EOS), ook wel Powerwalls, genoemd zijn momenteel nog zeldzaam in de Nederlandse huishoudens. De verwachting is dat de behoefte om de komende jaren zelf thuis elektriciteit op te kunnen slaan zal toenemen. Wanneer je van plan bent een Elektriciteit Opslag Systemen bij je thuis of op een andere locatie te installeren, kunnen de tips op deze pagina je helpen om dat brandveilig te doen.
Het woord zegt het eigenlijk al: een EOS is een lithium-ion accusysteem waar tijdelijk elektriciteit in opgeslagen kan worden zodat deze weer op een later moment gebruikt kan worden. Zo kan overdag de met zonnepanelen geproduceerde elektriciteit tijdelijk worden gebufferd en kan deze ’s avonds worden gebruikt om de wasmachine mee te laten draaien.
Een voor huis-tuin-en-keuken-gebruik bestemd EOS heeft meestal een opslagcapaciteit van rond de 10 kWh. Een systeem met een opslagcapaciteit van meer dan 20kWh wordt als een bedrijfsmatigsysteem gezien waarop specifieke regelgeving van toepassing is. Neem in dat geval contact op met jouw gemeente om na te vragen of hier voorwaarden voor gelden.
Deze tips op deze pagina zijn van toepassing op een Elektriciteit Opslag Systemen tot 20kWh in een huishoudelijke omgeving.
Op dit moment lijkt een EOS niet meer of minder brandgevaarlijk te zijn dan andere elektrische apparaten in het huishouden. Wel kunnen de effecten anders en dus onverwacht zijn.
Moderne EOS’en maken veelal gebruik van lithium-ion accu’s. Hoewel de kans daarop erg klein is, kunnen deze spontaan ontbranden. Wanneer zo’n accu ontbrandt, produceert deze een steekvlam. Hierdoor kunnen de andere accu’s in het EOS mee gaan branden. Een brandende accu produceert veel rook en dit is altijd giftig.
Zorg dat de ruimte waarin het EOS is geplaatst goed bereikbaar is en herkenbaar door een veiligheidssticker. Deze kun je gratis aanvragen via deze pagina. Let op! De sticker is alleen bedoeld voor mensen die woonachtig zijn in Fryslân.