Fryslân

Jeugdbrandweer

Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan kun je bij de Jeugdbrandweer in Franeker of Gorredijk. Je krijgt een voorproefje van bijna alles wat met de brandweer te maken heeft en je kunt meedoen aan wedstrijden. Het is niet alleen leerzaam, maar vooral ook leuk en gezellig!

De jeugdbrandweer laat jeugd van 12 tot 18 jaar op speelse wijzen kennis maken met het brandweervak. De ene keer gaat het om een oefening waarbij er een fictieve brand geblust moet worden. De andere keer wordt de theorie behandeld of leer je hoe je een auto moet knippen. Je leert als jeugdbrandweer heel erg veel over brand, maar het vak is veel meer dan alleen dat. Gedurende de training leer je ook dingen over hulpverlening en hoe het allemaal werkt binnen de brandweerorganisatie.

Tijdens de oefeningen wordt er niet gewerkt met echt vuur of echte rook. Je mag namelijk nog geen ademlucht dragen, maar om het toch spannend te maken wordt er gewerkt met vlammenborden, knetterkasten en oefenrook. Om al deze werkzaamheden goed en veilig uit te kunnen voeren beschik je als jeugdlid over een bluspak, helm, veiligheidslaarzen en handschoenen.

Elke vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur komen de jeugd-brandweerleden van Franeker en Gorredijk bij elkaar op hun eigen kazerne. Door afwisseling aan te brengen in de werkwijze blijft het altijd leuk en leerzaam voor iedereen. Er worden tussendoor namelijk ook uitjes georganiseerd en andere verrassingen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box