“Als ik ergens vuur ruik, dan schrik ik meteen.”

Ik sliep. Ineens werden ik (Kaj) en mijn broertje Tigo wakker gemaakt en moesten we van mama meteen naar het dakterras. Toen we buiten waren, liep ik gewoon weer naar binnen. Ik weet niet waarom, ik sliep denk ik nog. Dat weet ik zelf niet eens meer, mama vertelde me dit.

Even later zat ik bij de buren binnen op de bank. Toen kreeg ik pas mee wat er allemaal gebeurde. Er was brand in ons huis. Mama had ons uit bed gehaald en via het dakterras bij de buren naar binnen gebracht. Toen mijn broertje en ik bij de buren op de bank zaten, was mama naar buiten gegaan. Ze voelde zich niet zo goed.

Tiende etage

De brandweer en politie kwamen binnen en we kregen een beer van de brandweer. Zij namen mij en Tigo mee naar de ambulance. Mama lag er al in. Ik mocht voorin en Tigo zat bij mama achterin. Ik mocht de sirene aanzetten. We reden naar het ziekenhuis. Hier kreeg ik een prik om te kijken of ik niet teveel rook had binnen gekregen. Eindelijk kwam papa. Dit duurde heel lang, want hij moest nog van zijn werk komen. Mama bleef in het ziekenhuis, terwijl mijn broertje, papa en ik naar het Van der Valk hotel gingen. Het was al midden in de nacht. We sliepen op de tiende etage en dat was niet fijn. Ik dacht steeds: waar kan ik heen als er brand is?

Geen schoenen

De volgende dag ontbeten we in het hotel. Daarna gingen we mama ophalen en toen gingen we naar de camping. Dat was nog heel eng, maar het was ook wel leuk. Gelukkig hebben we een eigen caravan en hadden we daar eigen spullen liggen. Ik had een broek en shirt van de brandweer gekregen, maar ik had geen schoenen.

Ik moet nog vaak aan de brand denken. Er gebeurt zoveel in een korte tijd. Je weet niet wat er allemaal gebeurt en dat is eng. Ineens kan je niet meer in je eigen huis en heb je geen spullen meer. Als ik ergens vuur ruik, dan schrik ik meteen.

Dagje mee met de brandweer

Ik ben een dag met de brandweer mee geweest. Het was een topdag! Echt een van de leukste dagen die ik heb gehad. Ik vond echt alles leuk. En heb ook veel geleerd.

Brandweer, heel erg bedankt!

Checklist Checklist

Oefen je vluchtroute

  • Sluit je ogen. Rook belemmert je zicht 
  • Waarschuw je huisgenoten
  • Loop via een veilige route naar buiten
  • Sluit steeds de deur achter je
  • Verzamel op een afgesproken plaats
  • Bedenk hoe je hulpdiensten waarschuwt

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

De beleving van Ilse

Ik zit op de bank. Onze hond Boots ligt in haar mand te slapen. Ik hoor getik. En nog een keer. Wat is dat toch? Boots slaapt. Misschien tikken haar nagels tegen de mand? Ineens lijkt het of er vuurwerk naar binnen wordt gegooid en hoor ik een knal. Ik zie een enorme steekvlam de kamer in komen. Ik schrik. De gordijnen vatten vlam.

Het verhaal van Bart

Op 15 juli werd ik rond 23:45 uur gebeld op mijn werk door een onbekend nummer. Dat vond ik raar, op zo’n tijdstip. Ik nam de telefoon toch maar op. Het bleek Ilse te zijn. Helemaal overstuur probeerde ze mij duidelijk te maken dat er brand was bij ons thuis.

Herinneringen van Tigo

Ik ben Tigo (5,5 jaar). Ik woon bij papa, mama en mijn broer Kaj (10 jaar). Ook hebben we een hond. De beste vriendjes van Kaj en mij wonen naast ons. Dat is fijn, zo dichtbij. Nu wonen we tijdelijk op een camping totdat ons huis weer mooi is na de brand...

Delen